Beroep in beeld: Karla Hiensch is eigenaresse van deleukstetaartenshop in Veenendaal

Beroep in beeld: Karla Hiensch is eigenaresse van deleukstetaartenshop in Veenendaal

Elke week spreken we de beoefenaar van een ander beroep, met deze week Karla Hiensch, eigenaresse van deleukstetaartenshop én, jawel, voedingscoach. We vragen haar hoeveel kopjes koffie er op een dag doorheen gaan, wat er dagelijks in haar broodtrommel zit en wat de ins en outs zijn van het werk. 

Wanneer dacht je, já, ik begin een shop voor bakbenodigdheden?
‘Ik bakte een mooie taart voor mijn kleinzoontje en met fondant maakte ik daar een dolfijn op. Ik vond het hartstikke leuk om te doen en sinds ik die taart had gemaakt, kreeg ik allemaal vragen of ik taarten wilde bakken. Op bestelling maakte ik taarten en ik begon ook met het geven van workshops bij de lokale snoepwinkel. Het was echt mijn hobby! Toen ik zag dat ze franchisewinkels zochten van deleukstetaartenshop, was ik gelijk enthousiast. Dat was zeven jaar geleden. We gaven (en geven nóg) eigen workshops. Van een basiscursus taarten bakken tot een uitgebreide cursus suikerbloemen maken. Twee jaar terug is de winkel naar een groter pand verhuisd.’

En daar tref je een groot assortiment aan bakbenodigdheden, zo liggen er onder andere meer dan veertig kleuren fondant, meer dan zestig bakvormen, heel veel strooisels en vele taarttoppers, zoals Elsa van Frozen, die bovenop je taart kan pronken.

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?
‘De wekker van mijn man gaat om 5 uur. Als hij gedoucht heeft, om half 6, maakt hij mij wakker en sta ik op om zijn eten voor de dag klaar te maken. We drinken gezellig samen een kopje koffie en dan is hij om zes uur de deur uit. Voor mijn winkel om half 10 opengaat, heb ik nog alle tijd, dat vind ik heerlijk. ’s Morgens ga ik dan alvast het avondeten klaarmaken, zodat ik het ’s avonds alleen hoef op te warmen en doe ik eventueel nog een boodschapje voor ik de zaak open. We zitten nu nog in de vakantieperiode, dus deze maanden is de shop rustiger. In de winkel help en adviseer ik klanten en maak ik weleens een taart voor een cursus ’s avonds. Zelf geef ik af en toe ’s avonds een cursus. En daarnaast ben ik hier ook bezig met mijn tweede onderneming, namelijk als voedingscoach. Vanmorgen had ik bijvoorbeeld al vier intakes in het afgeschermde deel van deze winkel…’

Dát is een bijzondere combinatie, hoe ben je erop gekomen voedingscoach te worden?
‘Ik heb zelf zo’n beetje alle diëten geprobeerd. Pas toen ik een programma volgde dat werkte -ik viel 18 kilo af- was ik echt enthousiast geworden om daarmee aan de slag te gaan als voedingscoach. Het hielp natuurlijk dat mensen in de winkel zagen hoeveel ik ben afgevallen. Veel mensen vinden het in eerste instantie een hele aparte combinatie, maar ik vind het wel meevallen. Als iemand aan de kassa bakspullen koopt en zegt ‘Ik kan echt niet alles opeten, dan word ik veel te dik’, dan zeg ik ‘Nou, daar heb ik ook wel wat voor hoor’ en leg ik uit dat ik ook voedingscoach ben.

Verder is het programma waar ik als voedingscoach mee werk een levensstijl, geen crashdieet. Dus af en toe een frietje, een wijntje of een stukje gebak kan ook gewoon.’

Goed, terug naar de indeling van je dag, je sluit om half 6?
‘Ja, en omdat ik het avondeten al klaar heb gemaakt, hoef ik dat alleen op te warmen. Om kwart over 6 zitten we aan de eettafel. ’s Avonds beantwoord ik nog wat voedingsvragen die ik binnen heb gekregen -dat doe ik trouwens de hele dag door- en dan gaat mijn man kwart voor 10 weer slapen. Ik ga zelf meestal rond half 12, meer slaap heb ik niet nodig.’

Hoeveel kopjes koffie gaan er op een dag doorheen?
‘Ooh, nou, dat zijn er best veel. Een stuk of 8! En dan zijn dat ook nog eens dubbele espresso’s, haha. ’s Morgens voor mijn man vertrekt één, nog twee kopjes voor ik naar mijn werk ga en op het werk elke keer dat ik met iemand om tafel zit, en dan ’s avonds nog een laatste kopje.’

Wat zit er in jouw broodtrommel?
‘Een plakje bananenbrood en een bakje fruit, vandaag heb ik ananasstukjes mee. Soms ook Griekse yoghurt.’

Welk aspect van jouw werk heb je, voordat je eraan begon, onderschat?
‘De tijd die erin gaat zitten. Daarom heb ik nu iemand in dienst voor de maandag en dinsdag in de winkel en die een aantal van de workshops doet. Dat is pas gekomen toen ik ook als voedingscoach begon. Dus op maandag en dinsdag werk ik vanuit huis. Ik heb vooral de hoeveelheid werk onderschat. Er zitten werkweken bij van 60 uur, dat ik zeg maar pas op de zondag aan mijn bestellingen voor de winkel toekom, of pas aan de administratie zit.’

Hoe kijken vrienden/ bekenden naar jouw baan?
‘Over het algemeen vinden mensen het wel heel leuk. Alleen, haha, dan is er ook mijn moeder, en die vraagt zich af wie er nou zoveel spullen nodig heeft om een taart te bakken’, zegt Karla met een grote lach op haar gezicht. ‘Weet je wat trouwens ook geinig is? Als Heel Holland bakt op televisie is, dan merk ik dat gelijk in de winkel! Vorig jaar hadden ze de taartslof. Wij verkochten de juiste vormen daarvoor en die waren niet aan te slepen! Veel mensen die beginnen met bakken, vinden Heel Holland bakt een mooie gelegenheid om het eens uit te proberen.’

Wat zijn kleine dingen binnen je werk waar je veel plezier uit haalt?
‘Het geven van de workshops en het persoonlijke contact met mijn klanten. Ik heb een goed geheugen en ik weet bijvoorbeeld precies wat een klant de vorige keer verteld heeft, al is het een maand terug!’

Is er een moment dat je op je werk hebt meegemaakt dat je altijd nog bijblijft?
‘Ja, die is er zeker geweest, maar dat was wel iets heel naars. Het was rond Moederdag en toen ik een klant vroeg of ze lekker ging bakken, zei ze ‘Nou, het is voor de begrafenis van mijn zoontje’. Dat is me zeker nog bijgebleven.’

Wat is het nare klusje, dat nou eenmaal bij werk hoort, maar dat je liever niet zou doen?
‘Balansen. Oh, en de winkelbestellingen invoeren. Dan ga ik met pen en papier in de winkel om te kijken wat ik nodig heb. Dat kost elke keer weer veel tijd op de zaterdagmiddag.’

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt?
‘Een cursist van de workshop suikerbloemen maken. Zij kwam een paar keer naar de les, maar zonder dat ze iets mee had genomen aan spullen of dat ze haar huiswerk had gemaakt. Tijdens de les kon ze zelf niets doen, alleen maar luisteren. Ik snap niet waarom je dan nog komt, maar zij had de cursus ook niet afgemaakt.’

Wat doe je voor ontspanning?
‘Meestal lekker lui Netflixseries kijken en ondertussen haken. Of ondertussen voedingsvragen beantwoorden. Ik ben bijna altijd bereikbaar voor die vragen. Alleen als ik slaap ben ik niet bereikbaar. Heel soms zet ik het geluid van mijn telefoon even uit, maar dat duurt nooit lang. Ik kan me echt niet meer herinneren wanneer ik een dag offline ben geweest, nee. Zelfs niet tijdens de feestdagen! Ik kijk altijd even of ik iemand kan beantwoorden. Ik vind het andersom ook altijd fijn als ik snel een antwoord heb als ik een ander iets vraag.’

Wil je dit de rest van je leven blijven doen?
‘Een lastige vraag! Als ik wat rustiger aan zou gaan willen doen en daarbij tussen de taartenshop en mijn werk als voedingscoach zou moeten kiezen, zou ik kiezen voor het laatste. Voorlopig hoef ik gelukkig nog niet te kiezen.’