De vijvervistorens van Rini

De vijvervistorens van Rini

Rini maakt vijvervistorens, met de hand. We horen je denken, wat zijn dat? Welnu, dat zijn glazen torens -gevuld met water- die boven de vijver uitkomen. Een soort attractie voor vissen, want ze zwemmen er graag in. Vooral als het zonnetje gaat schijnen. Veens. neemt een kijkje bij de maker ervan: Rini van den Brandhof.

Hoe kwam u op het idee?
Het is niet helemaal mijn idee. Ik kreeg mijn eerste toren van een oom van mij, maar die was van acryl. Totaal niet te vergelijken met dit. Hij was vies en wazig en je kon er bijna niet doorheen kijken. Ik vond dat ik daar wat aan moest doen en ben toen aan het klussen gegaan. Er zijn wel tientallen stolpen gesneuveld voordat ik eindelijk de juiste toren had gemaakt. Mijn buurman vond het ook mooi en heeft een website voor me ontworpen. Inmiddels verkoop ik er zo 200 per jaar en heb ik zelfs een verkooppunt in België. Ik ben er goed druk mee, maar het is een leuke hobby.

Wat voor mensen kopen het?
Voornamelijk mannen. Er was pas ook een meneer die verlamd was. Hij lag maar binnen in huis en kon niet meer van zijn vijver genieten. Hij bestelde drie torens en kan nu vanaf zijn stoel weer de vissen buiten zien zwemmen.

Hoe ervaren de vissen het?
Ik denk dat het wel heel prettig voor de vissen is, anders zwemmen ze er niet steeds in. Ze vinden het lekker warm in het zonnetje. Sommige mensen die hier langslopen denken dat het zielig is, maar dat is niet zo, de vissen kunnen er ook wel weer heel makkelijk uitzwemmen. Alles is zo gemaakt dat de vissen zich niet kunnen bezeren.

Hoeveel soorten vistorens zijn er?
De breedte varieert van 20-30 centimeter en de hoogte van 70-90 centimeter. Ik verkoop er ook zuilen bij, waar je de torens op kunt zetten. Het is overigens ook een leuk cadeau voor iedereen met een vader/man/opa die al bijna alles heeft. Behalve een vijvervistoren dan.

Nieuwsgierig? Kijk op de site van Rini: www.vijvervistoren.nl.