Nieuwe burgemeester Veenendaal: Gert-Jan Kats

Nieuwe burgemeester Veenendaal: Gert-Jan Kats

Veenendaal krijgt een nieuwe burgemeester! Tenminste, als het aan de raad ligt. Vanavond werd openbaar bekendgemaakt dat de raad Gert-Jan Kats wel ziet zitten als nieuwe burgervader van Veenendaal. 

Eind juni werd in de Staatscourant de vacature voor burgemeester van Veenendaal gedeeld. Drie vrouwen en dertien mannen die zich in de profielschets herkenden, reageerden daarop. De commissaris van de Koning maakte uit die zestien sollicitaties een selectie en de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad sprak met de geselecteerde kandidaten.

Vertrouwenscommissie
Vanavond deed de vertrouwenscommissie verslag van die gesprekken tijdens een raadvergadering. De commissie stelde twee kandidaten voor. De raad besprak vervolgens achter gesloten deuren welke van die twee kandidaten wordt aanbevolen bij de minister van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorkeur
Direct na de besloten vergadering  van dinsdagavond 20 november werd tijdens een openbare raadsvergadering de naam bekend gemaakt van de voorkeurkandidaat. Het is aannemelijk dat Gert-Jan Kats binnenkort door de Koning wordt benoemd als nieuwe burgemeester van Veenendaal.

Wouter Kolff
Van 13 november 2012 tot 13 september 2017 was Wouter Kolff burgemeester van Veenendaal. Inmiddels is hij alweer ruim een jaar burgemeester van Dordrecht. Na het afscheid van Kolff werd Piet Zoon waarnemend burgemeester van Veenendaal. 

Gekozen burgemeester
Vandaag stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel dat de weg moet vrijmaken voor een gekozen burgemeester. D66 diende een voorstel in om de kroonbenoeming te deconstitutionaliseren (lees: om het uit de grondwet te halen). Wouter Kolff vind het geen goed idee om de burgemeester rechtstreeks te laten kiezen. ‘Burgemeester zijn is niet alleen een baan, maar ook een vak,’ zei Wouter Kolff tegen de Telegraaf.

Hier lees je meer over Gert-Jan Kats: https://www.veenendaal.nl/burgemeester/