Nieuwjaarsreceptie gemeente Veenendaal

Nieuwjaarsreceptie gemeente Veenendaal

Het was donderdagavond druk in de hal van het gemeentehuis. Er werd daar tijdens de nieuwjaarsreceptie 2018 in een gezellige ambiance genetwerkt, gespeecht en getoast op het nieuwe jaar. Wie de burgemeester en wethouders persoonlijk een mooi nieuwjaar wilde wensen, sloot met een glas in de hand aan in een lange rij. Het wachten werd verzacht door de cateraar die hapjes ronddeelde. 

In Veenendaal verliep de jaarwisseling relatief rustig. Reden voor de burgemeester om tijdens zijn toespraak zijn waardering uit te spreken voor alle medewerkers en vrijwilligers die zich inzetten om oud en nieuw in goede banen te leiden. Piet Zoon blikte kort terug op 2017 en bedankte de raadsleden voor hun inzet de afgelopen vier jaar. Hij adviseerde de raadsleden in de toekomst vooral veel te “keukentafelen”. ‘Dus minder vergaderen en langs de lijn van actieve participatie met elkaar de Veense samenleving tot een succes maken,’ aldus de burgemeester. Hij sprak over een dienstbare houding richting inwoners: ‘Niet in de trant van: wij bepalen wat goed voor u is, maar juist: wat kunnen wij voor u beteken en hoe komen we samen tot een oplossing.’

Wat 2018 allemaal gaat brengen, is niet in een toespraak te vatten. Niet alleen omdat niemand in de toekomst kan kijken, maar ook omdat er heel veel op stapel staat. Te veel om op te noemen. Toch waagde de burgermeester daartoe een poging. Hij noemde het 25-jarig jubileum van de stedenband met het Tsjechische Olomouc en de voorbeeldfunctie die Veenendaal heeft als onderdeel van de Food Valley.
De burgemeester blikte zelfs nog iets verder vooruit. In 2019 is het 500 jaar geleden dat de Belgische stadsontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke werd geboren. Het verhaal gaat dat Gilbert op zoek naar grondstoffen voor de uitbreiding van Antwerpen in Veenendaal terechtkwam. Zijn 500e geboortedag wordt niet alleen in Antwerpen groots gevierd, maar ook in Veenendaal.

Van Schoonbeke had een ondernemende inslag en was een tikkeltje eigenwijs. Hij dacht buiten kaders en werkte met anderen samen. In die karakteristieken zullen veel Veenendalers zich volgens de burgemeester herkennen. Reden genoeg om Gilberts 500e geboortedag aan te grijpen voor een Veens feestje. De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal zal in 2018 wat dat betreft regelmatig van zich laten horen.
Piet Zoon besloot zijn toespraak met een toast: ‘Ik wens u allen veel democratie toe.’

Daarna reikte hij aan Ria van Londen de ‘Oog voor Veenendaal-prijs 2017’ uit. Die prijs werd Ria van harte toegekend vanwege haar tomeloze inzet voor de vergroting van leefbaarheid en veiligheid in het Franse Gat.
Wethouder Kundic zette daarna Thijs Robbertsen in het zonnetje door hem de jongerenprijs ‘Veense Kei’ te overhandigen. Met zijn lege flessenactie haalde Thijs 400 euro op voor de actie van Giro555 tegen honger in Afrika. Kundic noemde de jongen een voorbeeld voor zijn leeftijdsgenoten.
Het Veense, muzikale talent Daan Hasselaar sloot de nieuwjaarsbijeenkomst af door twee nummers te zingen. Een mooie start van een nieuw jaar in Veenendaal!