Science Fiction

Science Fiction

Als er een plek is waar de robot echt de leiding heeft, dan is het wel in een moderne autofabriek. Wij gingen naar Hannover en bezochten de fabriek van Volkswagen Bedrijfswagen. We waren getuigen van de ‘geboorte’ van heel veel nieuwe auto’s. Gaat u met ons mee om dit fascinerende schouwspel van dichtbij te bekijken?

1. De plaatslagerij. Hier worden de verschillende plaatwerkdelen in hun vorm geperst. Het staal wordt op enorme rollen aangeleverd. Bij elke doffe dreun is er weer een motorkap, scherm of dakplaat geperst.

2. Volautomatisch. Robots maken puntlassen en bevestigingspunten in het chassis (onderstel) van de auto zodat later de diverse delen goed in elkaar kunnen worden gezet.

3. Een kleurtje. De kale carrosserie wordt voor behandeld met roestwerende middelen en is nu klaar om naar de spuiterij te gaan. Op de afbeelding is de auto aan het drogen. Onder helder licht wordt de lak gecheckt op oneffenheden.

4. Puzzelstukjes. Langzamerhand krijgt de auto vorm. Allerlei plaatwerkdelen worden verzameld en aan de carrosserie gelast. Voorzijde, schermen, zijplaten en tenslotte het dak. De auto wordt nu als zodanig herkenbaar.

5. De carrosserie wordt verder aangekleed. Zo komt de motor kant en klaar aangeleverd in de motorruimte en worden zaken voorbereid om de montage van andere delen verderop in het proces makkelijk te laten verlopen.

6. Het ‘huwelijk’. Carrosserie en onderstel komen hier bij elkaar. Dit proces gaat volautomatisch en wordt wel het huwelijk genoemd van de samensmelting van carrosserie en het chassis. Een belangrijk moment!

7. Eindmontage. Langs de lopende band worden al dan niet met de hand de diverse onderdelen aangebracht. De auto krijgt zijn banden, koplampen, interieur en accessoires. De onderdelen wordt just in time voor de juiste auto aangeleverd.

8. Mannen en vrouwen. Opvallend veel vrouwen werkzaam op de eindmontagelijn. In de fabrikant heerst een rustige sfeer met veel licht en brandschone vloeren. Een autofabriek is vandaag de dag een aangename werkplek.

9. Het is zo ver: de auto is klaar! Na een grondige eindcontrole is de auto klaar om voor het eerst gestart te worden. Op naar de klant die er hopelijk jarenlang rijplezier mee zal hebben!