• Sigarenrollen met Moniek
  • vd-loosdrecht
  • vdloosdrecht2

Sigarenrollen met Moniek

Als je een sigaar rookt, gaat het puur om het genieten en de smaakbeleving en niet om de nicotine en de kick. Dat leerde Moniek toen ze woensdag 9 februari aanwezig was bij een gezellige sigarenavond bij Van de Loosdrecht.

Tijdens die avond waren Maaike van den Sluis, een van de weinige vrouwelijke sigarenmaaksters die Nederland rijk is, en sigarengenieter en -producent Thomas Klaphake aanwezig. We kregen van hen een prachtige presentatie over sigaren en thee in combinatie met sushi. Verteld werd hoe een sigaar is opgebouwd en wat voor type sigaren er zijn.

Na de presentatie gingen de handen even uit de mouwen. Omdat ik niet rook, heb ik een snelcursus sigaren maken gehad. Gelukkig was het binnengoed al klaar, want dat moet heel secuur gemelangeerd en gerold worden. Het binnengoed bestaat uit een geselecteerde melange en moet goed strak ingerold zijn voor de beste smaak. Het dekblad heb ik dankzij goede uitleg er uiteindelijk omheen gekregen.

De rest van de dames mocht natuurlijk gaan proeven en genieten. Elke sigaar heeft zo zijn eigen beleving en past weer bij een ander type roker. Voor de beginneling hadden ze een mooie grote sigaar en voor de gevorderde hadden ze een type kleiner, die bij het vuureinde taps toe loopt. Daardoor rook je langer van het dekblad en dat is vaak kwalitatief het beste blad. Vaak kiezen beginnende sigarenrokers voor een klein model sigaar.

Wat ik bijzonder vond, was dat ze de dames deze avond een grote sigaar lieten roken. De reden hiervoor is dat in deze sigaren meer binnengoed zit en daar door de melange zachter gemaakt kan worden. En inderdaad: de dames waren het er volmondig over eens dat een grote sigaar zachter van smaak is.

Deze avond waren er zoals gezegd niet alleen sigaren, maar werd er ook een keur aan thee en sushi geserveerd. Een bijzondere combinatie die in China veel gebruikt wordt, omdat jasmijnthee de vetten afbreekt van het eten.

Het was een heerlijke avond die fantastisch georganiseerd is door Annemieke en Gerrien van de Loosdrecht. Elke dag staan ze klaar om iedereen te adviseren over het genieten van sigaren. Het is zeker de moeite waard om eens langs te gaan bij hen!