Trend: 5-urige werkdagen mét behoud van volledig salaris

Trend: 5-urige werkdagen mét behoud van volledig salaris

Stel je voor dat je werknemers niet standaard acht uur per dag werken maar slechts vijf, en dat mét behoud van het normale salaris. Waanzin of briljant? 

De hedendaagse trend is dat steeds meer bedrijven deze methode invoeren, met als resultaat: minder ziekteverzuim, hogere opbrengst én meer tevreden werknemers.

Een Duitse CEO van een IT-bedrijf kwam op het idee toen hij op een dag ‘s middags vrij moest ne-men om de kinderen uit school op te halen. Hij merkte dat hij tijdens die verkorte werkdag net zoveel werk verzette als tijdens een normale werkdag van acht uur.

Verloren werktijd
Tijdens een standaard werkdag gaat nogal wat “werktijd” verloren. Even het weekend bespreken bij het koffiezetapparaat, eindeloze vergaderingen of even heen en weer e-mailen met collega’s of het thuisfront zijn voorbeelden hiervan. Het gaat vaak ten koste van wat écht gedaan moet wor-den. Bijna een kwart van de totale werktijd wordt hiermee verspild. De werknemers schieten er met deze verloren werktijd niet veel mee op qua ontspanning, want ze zijn immers toch op het werk. En de baas ziet de minuten wegtikken waarop niets gedaan wordt.

Voorwaarden
Voorwaarde van een verkorte werkdag is, dat er dan wel van de werknemers wordt verwacht, dat ze de aanwezige uren hárd doorwerken. Dat houdt in: geen privébelletjes, geen social media chec-ken of kletspraatjes houden met collega’s. Dit kan immers na werktijd ruimschoots worden inge-haald.

Voordelen
De CEO ziet veel voordelen. ‘De werknemers houden veel tijd over voor hun gezin, sport en hob-by’s. Ze zijn minder gestrest waardoor ze zich meer kunnen focussen en er dus minder fouten worden gemaakt. Bovendien is het een win-winsituatie, want in de vrije tijd worden er ook vaak veel nieuwe ideeën geboren.’

Equivalent van thuiswerken
Marinus Andes, ICT-consultant, vergelijkt het met thuiswerken. Ik werk twee dagen per week thuis, ook vanwege jonge kinderen. Ik heb wekelijks een aantal targets te halen, en dan maakt het mijn werkgever niet uit, of ik dit op kantoor doe, of thuis. Mijn salaris blijft gelijk.

Vraagtekens
Barbara van Schuppen, Interim Marketing manager, stelt haar vraagtekens bij de verkorte werk-dag. ‘Vijf uur per dag werken? Ik vind acht uur soms al te weinig. Maar ik geloof wel dat je met vijf uur echte focus, méér kan doen, dan wanneer je je in acht uur tijd vooral door je inbox laat sturen. Maar dat is in de hedendaagse maatschappij nogal lastig. Mensen verwachten nu eenmaal een vlotte reactie op een mail, zodat je inbox een paar uur negeren, bijna onacceptabel is.’

Niet voor elke sector geschikt
Voorstanders van de verkorte werkweek vind je voornamelijk in de ICT-branche en de consultan-cywereld. In de retailsector is het vrijwel onmogelijk vanwege de hedendaagse 24-uurs economie. Hetzelfde geldt voor de dienstverlening en zorg. Ook zijn veel mensen zo gewend aan een negen-tot-vijf-baan dat dit lastig aanpassen is.