Twee bijzonder gewone bedrijven

Twee bijzonder gewone bedrijven

Bijzonder gewoon, inderdaad. Zo kan je de ondernemingen van Nancy van der Vin en Marriëtte van Wagensveld wel noemen. Ze runnen beiden een ‘gewoon’, commercieel bedrijf, maar het bijzondere aan hun ondernemingen is hun maatschappelijke missie.

Nancy en Marriëtte meten hun succes niet af aan hun omzet. Tenminste, niet alleen. Natuurlijk moet er geld verdiend worden om de bedrijven gezond te houden, maar daarnaast streven ze een ander doel na. Omdat ze vinden dat ook kwetsbare groepen moeten kunnen meedoen in het arbeids­proces, bieden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk. Elk op hun eigen manier. Nancy met Rosa Novum en Marriëtte met Complementair.

Groenonderhoud
Rosa Novum is onderdeel van de Koninklijke Ginkel Groep. Nancy en haar man Wim van Ginkel spraken samen regelmatig over het opzetten van een sociale tak van het oer-Veense familiebedrijf in groenvoorziening. Nancy: ‘Ik dacht: waarom die klus uitbesteden als ik het ook zelf kan? Ik werkte als interim-manager bij de overheid en in de zorg en was wel toe aan iets nieuws.’ Die beslissing werd de start van iets heel succesvols. Mensen met een arbeidsbeperking vinden bij Rosa Novum een volwaardige, betaalde baan in de groenvoorziening. In de zorg voor hun collega’s gaan ze bij Rosa Novum graag een stapje verder. Nancy: ‘Dat ik nu dagelijks zelf het verschil kan maken, geeft veel voldoening.’

Geschenken en bedrijfskleding
Marriëtte werd 21 jaar geleden moeder van een prachtige dochter. Een bijzonder meisje met een handicap. Sharon. ‘Zij was de directe aanleiding voor mijn overname van een bedrijf in relatie- en eindejaarsgeschenken’, vertelt Mariette. ‘Ik wilde zeker weten dat er een goede werkplek voor Sharon zou zijn als ze van school kwam. Een fijne, veilige plek om te groeien en de dag zinvol te besteden.’ Dat lukte. Inmiddels werkt Sharon volledig mee in het familiebedrijf enondersteunt zij, samen met tien andere talenten, de marketing, sales, logistiek en administratie.

In de prijzen
Complementair en de Koninklijke Ginkel Groep, het moederbedrijf van Rosa Novum, ontvingen beiden de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-prijs van de gemeente en de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal.
Nancy: ‘Alles wat je als bedrijf onderneemt, heeft invloed op mens, milieu en je winst. Wij willen dat die drie in evenwicht zijn. Groei heeft niet alleen te maken met winst. Duurzaamheid, inclusiviteit en diversiteit in je werknemersbestand zijn minstens zo belangrijk.’

Veense ondernemers
Eén ding wil Marriëtte graag benadrukken: ‘Wij runnen géén sociale werkplaatsen! We leiden een commercieel bedrijf en moeten ons eigen hoofd boven water houden.’ Dat lukt prima, mede dankzij de Veense bedrijven en organisaties die hun relatiegeschenken bestellen bij Complementair en hun groenvoorziening uitbesteden aan Rosa Novum. Samen maken we Veenendaal tot een plek waar zinvol werk te doen is voor iedereen die werken wil.