Backstage bij Ray Klaassen & Friends

Backstage bij Ray Klaassen & Friends

We waren 14 oktober aanwezig bij de EP-release van Ray Klaassen & Friends. Vooraf mochten we even backstage en spraken we ook nog met de Veense support acts van die avond: Suze en Ralph van Manen.

19.00 uur
In de grote zaal van de Basiliek loopt iedereen heen en weer. Er staat een grote schemerlamp en er zijn comfortabele pluche sofa’s waar Ray druk in gesprek is met zojuist aangekomen VIP’s. Zangeres Suze komt me tegemoet en leidt me tussen de koks en productiemedewerkers door naar boven, waar Iris Kroes (winnares The Voice) achter een verlichte kaptafel haar make-up nog even bijwerkt.

Miek - achtergrondzangeres en de vrouw van Ray - laat nog even ter goedkeuring haar glitterlaarsjes zien aan Suze. Suze knikt overtuigend, wendt zich vervolgens naar ons en vertelt: ‘We werken vaak met dezelfde mensen samen, dat maakt alles wel leuker. Iedereen hier heeft dezelfde passie: muziek is alles. Mijn doel is om met mijn muziek mensen te raken. Ik kan veel kwijt in mijn zang. Het is een uitlaatklep. Mijn nieuwste single, One in a million, heb ik ook speciaal voor iemand geschreven die een moeilijk tijd doormaakt en zichzelf een beetje is kwijtgeraakt. Ik haal veel inspiratie uit mijn omgeving, maar ook uit songwriting-trips.’

Net voordat Suze wil vertellen over haar verblijf in Los Angeles wordt ze weggeroepen. Ze verontschuldigt zich en nog geen minuut later worden we verrast door haar waanzinnig zuivere stem. Het is bewonderingswaardig hoe iemand zo snel kan schakelen.

19.30 uur
Govert, de fotograaf, komt binnen en dompelt twee grote garnalen in een glaasje soep. Achter hem staat Ralph van Manen. Ralph en Ray Klaassen hebben elkaar leren kennen tijdens een Songwriting Camp in Zuid Spanje. Ralph is één van de initiatiefnemers van deze kampen die speciaal bedoeld zijn om getalenteerde artiesten te inspireren en te motiveren op het gebied van songwriting en zang. Ralph: ‘Tussen mij en Ray was er gelijk een klik. We hebben samen het nummer Levenslang geschreven dat we straks samen zullen zingen. Ralph scoorde in 1999 een grote hit in onder andere in de Verenigde Staten met zijn geschreven nummer Testify to Love. Inmiddels is Ralph voornamelijk werkzaam als producer en vocal coach. ‘Maar er komt binnenkort nog iets heel leuks aan waarbij ik weer op het podium sta’, vertrouwt Ralph ons toe.

19.45 uur 
De eerste aanwezigen druppelen langzaam de foyer van de Basiliek binnen. Backstage loopt de spanning op en zijn de zenuwen zowat tastbaar. Govert maakt de verlichting in orde en Ray ijsbeert wat heen en weer. Hij lijkt volledig in de flow van de avond te zitten. We spreken af na het concert even te bellen.

20.30 uur
De lichten dimmen en Ray slaat de eerste akkoorden aan op zijn gitaar. Met het nummer Speel met mij opent hij de avond. Een vrolijk luchtig liedje dat blijft hangen. Ik leg mijn notitieboekje weg en ga achterover zitten: tijd om met nog honderden mensen te genieten van het concert.

Woensdag 25 oktober
Ray aan de lijn, ik vraag hem hoe hij het ervaren heeft: ‘Het was een fantastische avond. Eenmaal op het podium gleed alle spanning gelijk van me af. Ik heb zoveel mooie reacties gehad! Vooral van mensen die echt geraakt waren. De nummers Mijlenver en Levenslang’ kwamen binnen, ze gaan dwars door je heen’.