Bo Viert Feest Magazine

Bo Viert Feest Magazine

Het was dinsdagmiddag feest op het plein van montessorischool Aan de Basis. De kinderen mochten hun klaslokalen een kwartiertje voordat de bel ging al verlaten en dromden samen op het schoolplein. Daar was een reden voor. Een heel vrolijke reden.

VEENENDAAL - Schooldirecteur René Derksen heette de kinderen welkom en gaf toen het woord aan Maud Smit. Maud is 11 jaar oud en ze zit op montessorischool Aan de Basis. In september werd ze geïnstalleerd als kinderburgmeester van Veenendaal, een functie die bepaald niet enkel ceremonieel is. Maud heeft een eigen emailadres bij de gemeente Veenendaal en kan dingen die kinderen belangrijk vinden aankaarten bij de Veense gemeenteraad. Het feit dat Maud dinsdagmiddag haar ambtsketen over haar knalgele winterjas droeg, gaf wel aan dat er iets bijzonders stond te gebeuren. ‘Die keten ligt anders namelijk in de kluis op het gemeentehuis,’ vertelde meneer Derksen.

Verjaardagsboxen
‘Er zijn in Veenendaal kinderen die als ze jarig zijn geen kinderfeestje kunnen vieren, omdat ze daar te arm voor zijn’, begon Maud haar verhaal. ‘Dat is zielig, maar gelukkig zijn er mensen die er wat aan doen. Er is in Veenendaal een stichting die boxen uitdeelt aan die kinderen. In die verjaardagsboxen zit een bon voor een taart, slingers en ballonnen en waardebonnen voor traktaties die de jarige kan uitdelen op school. En nog veel meer.’

Eerlijk is eerlijk
‘Hoe heet die stichting dan, Maud?’ wilde een juf weten die tussen een groep kinderen uit de bovenbouw stond. ‘Oh ja’, zei Maud, ‘die stichting heet BO VIERT FEEST!’ Er klonk luid applaus. De kinderen waren het blijkbaar met hun kinderburgemeester eens: Dat in sommige gezinnen de middelen ontbreken om een kinderfeestje te vieren, is niet eerlijk. En als iets niet eerlijk is, moet je daar samen wat aan doen. 

Minimum inkomen
Stichting Bo Viert Feest werd opgericht in 2013 en deelde sindsdien honderden verjaardagsboxen uit aan Veenendalers met een minimum inkomen. Manon Caron is vanaf de oprichting betrokken bij de stichting en vertelt: ‘Kinderen die zelf geen feestje vieren, worden ook niet teruggevraagd op de feestjes van anderen. Zo werkt dat nu eenmaal. Sociale uitsluiting ligt dus op de loer. Met onze stichting willen we helpen die negatieve spiraal te doorbreken. Iedereen hoort erbij! Ook de kinderen die het minder goed getroffen hebben dan hun klasgenoten.’

Elan Media
Bo Viert Feest krijgt veel steun in verschillende vormen van ondernemers en particulieren. Om het werk van Bo Viert Feest ook bij basisschoolkinderen onder de aandacht te brengen, geeft de stichting nu een magazine uit. ‘Dat was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Elan Media’, zegt Manon. ‘Moniek van Elan heeft ons ontzettend goed geholpen door adverteerders te zoeken, de prachtige opmaak van het boekje te verzorgen en door het boekje te laten drukken.’ Elan Media regelde voor Bo Viert Feest 10.000 exemplaren van het boekje. Meer dan de helft daarvan wordt uitgedeeld op Veense basisscholen, het andere deel brengt Manon langs bij bijvoorbeeld huisartsenpraktijken en instellingen die met kinderen werken. 

Sam en Tygo
In het boekje staat een verhaal over  het leeuwtje Sam. Zijn vriend aapje Tygo geeft een feestje en nodigt daarvoor de hele klas uit, behalve Sam. Waarom? Omdat Tygo ook niet op Sams feestje is geweest. Sam is verdrietig. Bij hem thuis is geen geld voor feestjes. Gelukkig heeft hij een paar goede vrienden, waaronder nijlpaard Bo. Bo, Tygo en hun vrienden bedenken een plan om Sam op te vrolijken. Zou dat lukken…?

Tekeningen
‘Om daarachter te komen zal je toch echt het magazine moeten lezen!’ zegt Manon met een lach. ‘Het verhaal is geschreven door mijn vriendin Irene Westeneng. De illustraties maakte ik zelf. Ik teken graag. Verder staan er puzzels en knutselideeën in. Te veel om op te noemen eigenlijk. Wij zijn heel blij met het resultaat.’ 

1e exemplaar
Het eerste exemplaar werd dinsdagmiddag op het schoolplein door Manon uitgereikt aan kinderburgemeester Maud. Zij was er duidelijk blij mee. Maud kon het magazine bij thuiskomst gelijk gaan lezen. Zij weet inmiddels hoe het verhaal van Sam, Tygo en Bo afloopt, maar ze verklapt nog niks. Vanaf morgen wordt het Bo Vier Feest Magazine uitgedeeld op basisscholen in Veenendaal.
Stichting Bo Viert Feest gelooft dat ieder kind een feestje verdient. Eerlijk is eerlijk.

Benieuwd naar het werk van stichting Bo Viert Feest en naar de andere uitgaven van Elan Media? Ga naar www.stichtingboviertfeest.nl en www.elan-media.nl voor meer informatie.