De mens achter de situatie

De mens achter de situatie

De wekker gaat, mijn warme bed ligt heerlijk en ik draai me nog een keer om. De nationale weerberichten kondigen code ‘geel’ af, strooiwagens rijden, het ijs moet van autoruiten worden gekrabd en fietsers glibberen over de weg. Ik sta op, want ik heb een afspraak bij de dagopvang voor dak- en thuislozen van Iriszorg in Tiel. Hun winterprotocol is ingegaan.

In de vestigingen van Iriszorg wordt als noodvoorziening en vanuit maatschappelijke zorg voor de medemens dag- en nachtopvang geboden. Iedereen die geen huis of vaste verblijfplaats heeft, is welkom bij de nachtopvang. Daar krijg je een bed, avondeten en een ontbijt. Gedurende het winterprotocol, wanneer het buiten vriest, wordt de beschikbaarheid opgeschaald en is het verblijf, dat normaal zes euro per nacht kost, gratis.

Begeleiding voor dak- en thuislozen
Wanneer je het niet meer alleen af kunt ben je iedere dag vanaf 8.00 uur welkom bij de dagopvang. Theo, een van de persoonlijk begeleiders vangt iedereen op. ‘In de samenleving moet je van alles. Sommige mensen zijn zo beschadigd geraakt door het leven, dat ze de kracht missen om uit hun huidige situatie te stappen. Iedereen heeft iets goeds in zich en wij gaan helpen dat er weer uit te halen; helpen de kracht terug te vinden, zodat je verder kunt met je leven. Als je hier aanklopt word je geholpen.’ De redenen dat men aanklopt bij de opvang zijn divers. Van verslavingen of financiële problemen, tot huisuitzettingen bij overlast. ‘Het zijn allemaal redenen, maar wij zijn het laatste vangnet voor mensen. Niemand maakt bewust de keuze om een dakloos leven te leiden, daarom scheren we hier niemand over een kam, maar willen we de mens achter de situatie zien en die helpen.’

Een eigen woning, een eigen leven
Dat helpen gebeurt zowel praktisch als begeleidend. Op de dagopvang kan onder andere gebruik worden gemaakt van sanitair, wasmachine, telefoon en internet. Er liggen spelletjes en er staat een piano. Daarnaast krijgt iedereen om 12.00 uur een warme maaltijd en worden er arbeidsactiverende werkzaamheden aangeboden. Niemand is verplicht, maar hoe eerder iemand een normaal leven kan
oppakken hoe beter. Woningen zijn nu schaars, dat bemoeilijkt de doorstroom, want uiteindelijk is het de bedoeling van alle medewerkers, vrijwilligers en samenwerkende partijen van Iriszorg dat iedereen doorstroomt, weer een eigen woning heeft en een beter leven kan opbouwen.

Dagopvang Tiel
Achterweg 11 | (088) 60 61 600 | www.iriszorg.nl