• DownTown Veenendaal
  • downtown6
  • downtown3

DownTown Veenendaal

Ook zo benieuwd wat er met de oude Pniëlkerk aan het Thoomesplein gaat gebeuren? De afbeelding op het pand schetst een beeld van hoe de gevel eruit moet gaan zien. Maar wat gaat er achter die prachtige, glazen pui gebeuren? Ferry doet ‘t je uit de doeken.

‘Het kerkgebouw is gekocht door de Basiliek’, vertelt Ferry Gerritsen, commercieel directeur van de Basiliek aan de Wiltonstraat. ‘Wij geloven dat er in Veenendaal behoefte is aan een plek van ontmoeting. De locatie leent zich er geweldig voor, net als bij voorbeeld het stadsstrand. DownTown wordt een plek voor iedere Veenendaler, speciaal voor wie wel een steuntje in de rug kan gebruiken.’

Rondleiding
‘Kom,’ zegt Ferry terwijl hij zijn telefoon uit z’n zak haalt, ‘ik geef je een virtuele rondleiding.’ Hij laat een filmpje zien dat een idee geeft van de plannen. We lopen door de glazen pui naar binnen en staan dan in een lichte, open ruimte. Groot, maar gezellig. In het midden staat op een Perzisch tapijt een lange, uitnodigende tafel. Op de eerste verdieping zijn aan weerszijden brede omlopen gemaakt die door een stalen brug met elkaar zijn verbonden.

Gesprek
In een knus zitje maken scholieren huiswerk en aan de lange tafel zijn ouderen druk in gesprek. Voor zakelijke besprekingen is een afgesloten vergaderruimte beschikbaar. De catering is in goede handen en iedereen is welkom voor een lunch en een lekkere bak koffie. Ergens in de hoek is naast een kledingzaakje een kapsalon gevestigd. ‘Een kapsalon, Ferry…?’ ‘Ja jôh, weet je waar vaak de beste gesprekken ontstaan? Juist. Bij de kapper. We willen hier goeie gesprekken en waardevolle ontmoetingen mogelijk maken. Dit moet een plek worden waar je je thuis voelt, zonder thuis te zijn. Waar je samen bent met bekenden en onbekenden. Hier ben je welkom, gewoon zoals je bent.’

Handen en voeten
Het voormalige kerkgebouw leent zich er prima voor. Van de kansel werd decennialang gepreekt over geloof, hoop en liefde. Als het aan de initiatiefnemers ligt, krijgen die normen en waarden handen en voeten in de oude Pniëlkerk. Het publiek kan naar verwachting het voorjaar van 2019 al onderuit zakken in deze Veense woonkamer. De kogel mag dan door de spreekwoordelijke kerk zijn, er is nog veel werk aan de winkel. Een groot aantal partners staat al te popelen om met vereende krachten aan de slag te gaan, maar er is nog ruimte voor enkele partijen.

Ferry heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. ‘Volgend jaar rond deze tijd, ontvang ik je graag in DownTown met een heerlijke, eerlijke kop koffie.’ Veens. houdt je via Ferry op de hoogte.