Een nieuw gebouw,  een nieuw geluid

Een nieuw gebouw, een nieuw geluid

Hoewel je je eerste huis voor je ergste vijand moet bouwen, je tweede voor je beste vriend en pas het derde voor jezelf, betrekken we op 4 januari een prachtig nieuw schoolgebouw dat goed is gelukt! Gebouwd op de plek van het vertrouwde gebouw van 1968. Met aan twee kanten delen van de oude betonconstructie, onzichtbaar opgenomen en verpakt. Hoewel, onzichtbaar, in de zijgevels zie je nog altijd het oude, strakke ritme van de betonnen kolommen van toen. Dik geïsoleerd en gevat in stralend wit aluminium. Aan de voor- en achterkant is het ritme van de ramen bewust speels en onvoorspelbaar gehouden.

Bij het ontwerpen stond voorop dat we leerlingen wilden kunnen laten zien, tot in lengte van jaren, dat het verleden van grote waarde is en dat je heel goed iets nieuws kunt bouwen, op een bestaande basis. Daarom hebben we op de eerste verdieping een van de meer dan tweehonderd dragende kolommen niet glad laten stuken, maar ruw gelaten zoals hij uit de sloop tevoorschijn kwam.

Daarnaast moest het gebouw ruimte bieden om buiten de lokalen te leren, overleggen en studeren. En dat is heel goed gelukt. Diverse leerpleinen, aansluitend op de lokalen, bieden die mogelijkheid. Vakken die natuurlijk bij elkaar horen, grenzen aan zo’n leerplein. Waar het oude gebouw in het midden bestond uit laagbouw, heeft het nieuwe een groot, ruim, licht atrium. Met sierlijke trappen die ook als werk- of presentatieruimte kunnen dienen. Met doorkijkjes door de hele school heen. Daarbij geholpen door het licht dat door de zaagtand­daken stroomt. Het nieuwe gebouw is niet aangesloten op aardgas, behalve enkele Science lokalen voor proeven met een vlam. Zonne­panelen zorgen voor de meeste energie. Verwarming en koeling gaan via lucht die aangezogen en afgevoerd wordt.

Bij een nieuw gebouw past ook een nieuwe huisstijl. De vertrouwde poort in blauw en geel heeft plaatsgemaakt voor een nieuw logo met frisse kleuren. Houd de gevel in de gaten!

Oh, wat zouden we graag grote groepen Veenendalers rondleiden in het gebouw, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veenendaal. In het bijzonder ook de leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders, maar dat zit er door de omstandigheden nog even niet in. Vanaf half december kun je toch een kijkje nemen op kijkenbijhetclv.nl.