Flaneren met Jaap door de Hoofdstraat

Flaneren met Jaap door de Hoofdstraat

Geboren en getogen Veenendaler Jaap Pilon (68) is bijna dagelijks in De Cultuurfabriek te vinden. Is het niet omdat hij er een groep opwacht voor een stadswandeling, dan is het wel omdat hij er zijn vriend Hennie Henzen bij de Historische Vereniging treft.

Veens. liep de historicus in De Cultuurfabriek tegen het lijf en vroeg hem: ‘Zeg meneer Pilon, u bent toch bezig met een boek over de Hoofdstraat? Vertel eens, hoe staat het daarmee?’ Jaap nam de tijd en vertelde onder het genot van een kop koffie mét een chocolaatje – ‘Doe mij maar puur, da’s beter voor mij’ – over de status van zijn boek Onze Hoofdstraat.

Mijn kerkewijk
In november 2015 gaf de Historische Vereniging Oud Veenendaal in verband met haar 30-jarig bestaan Jaap Pilons boek Mijn Kerkewijk uit. Jaap had daar drie jaar lang intensief aan gewerkt. ‘Dat boek is helemaal uitverkocht’, vertelt hij met gepaste trots. ‘Bij boekhandel Van Kooten wordt er wekelijks naar gevraagd en ik geef nog elke maand rijk geïllustreerde lezingen over het boek.’

De vrouw met de hoed
Nadat Mijn Kerkewijk was uitgekomen, werd Jaap Pilon van meerdere kanten benaderd met de vraag of er een vervolg zou komen op dat boek. ‘Ik heb toen in overleg met de vrouw met de hoed besloten dat ik een tweede deel zou maken.’ De vrouw met de hoed is Jaaps liefkozende benaming van zijn vrouw Marjan. Die twee zijn al meer dan 52 jaar bij elkaar. ‘We flaneerden als jong stel midden jaren ‘60 eindeloos door de Hoofdstraat…’

December 2019
Vandaar ook de naam van het nieuwe boek, Onze Hoofdstraat. ‘Inmiddels heb ik al heel veel contacten kunnen leggen met bewoners en oud-bewoners van de Hoofdstraat’, aldus Jaap. Veenendaal moet helaas nog even geduld hebben. Het nieuwe boek van Jaap Pilon komt uit in december 2019. ‘Maar je kunt nu al intekenen, hoor!’ besluit hij. Stuur daarvoor een mail naar info@jaappilon.nl.