Historische moestuin

Historische moestuin

Met Renaissance binnentuinen, lanen, bossen, landerijen, een park en de bijzondere historische moestuin, is Landgoed Zuylestein in Leersum een pareltje op de Utrechtse Heuvelrug. 

Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau, die het in 1630 kocht, had toen niet kunnen bedenken dat vrijwilligers anno 2018 deze moestuin zouden bewerken en in stand zouden houden.Een historische prent uit die tijd is bij het in ere herstellen van dit kostbare erfgoed van grote betekenis geweest en is dat nog. De brede padenstructuur voert je terug naar de tijd waarop daar met hoog bezoek werd gewandeld en fruit van de bomen werd geplukt.

Vrijwilligers
Op woensdag, donderdag en vrijdag werken van 9.00-16.00 uur vrijwilligers in de moestuin. Ze wieden en zaaien, binden de planten op en oogsten. Ze telen als biologische telers met biologisch zaad en plantgoed en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Het hele jaar door worden er oude, maar ook nieuwe technieken toegepast. Op vrijdag kun je er ook groenten kopen.

17e eeuwse groenten
In de tuin staan 17e eeuwse groenten, zoals pompoenen, wortels, andijvie, sla, bonen, tijm, basilicum, koriander en kool, maar ook ‘nieuwerwetse’ courgettes, Nieuw-Zeelandse spinazie, aardpeer, palmkool en aardappelen. Afhankelijk van de seizoenen groeien er appels, moerbei, mispels en aardbeien en in het najaar zijn er onder
meer leivruchten te bewonderen aan de muren. Op vrijdag kun je er voor 3 euro een kijkje nemen en als je groenten koopt is de toegang gratis.

Kennis delen
Waarom het zo interessant is? Zuylestein op zich is al een belevenis. Kijk maar eens op www.landgoed-zuylestein.nl. Maar als je zelf een moestuin hebt, delen vrijwilligers graag hun kennis met je. Ben je zelf een liefhebber, dan willen ze bovendien ook graag wat van je leren.