Jaap Pilon presenteert boek 'Onze Hoofdstraat'

Jaap Pilon presenteert boek 'Onze Hoofdstraat'

Het was vrijdagmiddag druk in de centrale hal van De Cultuurfabriek. Veel drukker dan op een gemiddelde vrijdagmiddag. Waarom was al dat volk naar De Cultuurfabriek gekomen? Ze kwamen voor Jaap Pilon. Hij presenteerde er zijn boek ‘Onze Hoofdstraat’.

Jaap werkte samen met o.a. Hennie Henzen tweeëneenhalf jaar aan het boek. Dat deden ze met veel plezier, vertelde Jaap. Het werd een lange periode van onderzoek, schrijven en het verzamelen van ouwe foto’s, waarin de twee urenlang zij aan zij werkten. Het was niet de eerste keer dan Jaap en Hennie zo intensief samenwerkten. Voor de Historische Vereniging Oud Veenendaal maakten ze eerder al het boek ‘Mijn Kerkewijk’, een boek waarin de mannen over 424 pagina’s verdeeld ruim duizend foto’s en heel veel mooie verhalen deelden.

Van ons allemaal
Dit tweede boek is daar een vervolg op. Kreeg het eerste boek nog titel ‘MIJN Kerkewijk’, dit tweede draagt de naam ‘ONZE Hoofdstraat’. Niet alleen omdat Jaap er vele uren flaneerde samen met zijn Marjan – ze zijn inmiddels al 45 jaar getrouwd - maar ook omdat eigenlijk elke Veenendaler wel herinneringen heeft aan de Hoofdstraat. De Hoofdstraat is van ons allemaal.

Bulderende lach
Jaap presenteerde zijn boek vrijdag op vermakelijke wijze. En hij nam daar uitgebreid de tijd voor, maar verloor geen moment de aandacht. Op de voorste luisterden zijn vrouw, dochters en een paar kleinkinderen mee. Door de centrale hal golfde regelmatig een bulderende lach. Bijvoorbeeld toen Jaap vertelde over dat oude uithangbord dat hij als klein jochie bij een lingeriezaak zag hangen. ‘BH’s, één gulden vijfentwintig. Voor dat geld kunt u ze niet laten hangen…’.

Foto's
Vrijdagmiddag toonde Jaap Pilon alvast een handjevol foto’s die ook in het boek te vinden zijn. Om ervoor te zorgen dat iedereen daarvan kon meegenieten, werden de beelden geprojecteerd op het grote scherm in de centrale hal. Dat was geen overbodige luxe, want – zoals gezegd – het was erg druk.

Stef Bos
Toen Pilon een eind aan zijn verhaal had gebreid - niet omdat hij niks meer te vertellen had, maar omdat zijn tijd om was -, overhandigde hij het eerste exemplaar aan zanger en vriend Stef Bos, die ook het voorwoord van het boek schreef. De vader van Jaap was arts en stond mevrouw Bos bij toen Stef geboren werd, schrijft Stef in zijn voorwoord. En hij besluit: ‘Ik ben Jaap dankbaar, dat in in dit boek kan lezen waar in vandaan kom. Dat geeft richting als ik me bij tijd en wijle afvraag waarheen ik moet gaan.’

'Is dit nu later?'
Stef bedankte Jaap voor het boek dat hij kreeg en deed daarna waar alle aanwezigen stiekum op hoopten: hij kroop achter de vleugel, waar hij ‘Veenendaal (het dorp waar ik geboren ben)’ zong. Daarna volgde nog het prachtige ‘Is dit nu later’?

Hoofdstraatkerk
Na de presentatie van het boek staken de aanwezig het Stipplein en Thoomesplein over richting DownTown, ofwel de voormalige Hoofdstraatkerk, gebouwd in 1913. Daar werd het feest voortgezet, muzikaal omlijst door een  Veense jaren-60 gelegenheidsband.

Cadeautip
Wij van Veens. kochten uiteraard gelijk het boek ‘Onze Hoofdstraat’. Dat kon, want boekhandel Van Kooten was in De Cultuurfabriek aanwezig en had een aantal dozen boeken meegenomen. Wil jij het boek ook hebben? Fiets morgen even langs Van Kooten, Zandstraat 143. Voor 39,95 euro is het boek van jou. Trouwens, ook een leuk cadeau voor de feestdagen die eraan komen. Goeie tip, hè? Doe er je voordeel mee.