Slapen bij een Birmese familie

Slapen bij een Birmese familie

De vorige keer vertelde ik over het vieren van lichtjesfestival Loi Krathong in Thailand. Inmiddels zijn we 2,5 maand verder en hebben we een onvergetelijke reis door Myanmar achter de rug. Dit land is met stip mijn favoriete bestemming geworden!

Eén van de hoogtepunten in Myanmar is de tweedaagse wandeling van het bergstadje Kalaw naar het Inlemeer. Onder begeleiding van een gids wandelen we van dorp naar dorp. Slingerend over stoffige landweggetjes langs weilanden die, zoals vroeger, nog bewerkt worden door machines getrokken door buffels. Het landschap wordt opgefleurd door groene rijstvelden, gele sesamplantages en duizenden rode chilipepers die liggen te drogen. Onderweg ontmoeten we rijstplukkers en zwaaien we gul naar spelende kinderen lang de weg.

Na uren wandelen komen we aan bij de familie waar we de nacht doorbrengen. De gehele familie woont samen onder één dak: ouders, kinderen én kleinkinderen. Voor het diner ''douche'' ik me al bukkend achter een muurtje met wat zeep en een emmertje water. Het bed is niet meer dan een matje op de grond en vier dekens. Die zijn enorm welkom, want de nachten zijn hier vreselijk koud!

Ontbijten tussen de buffels
In Myanmar is de zon de wekker, en die gaat al om half zes. De vrouw des huizes is druk met het ontbijt. Terwijl het ochtendzonnetje steeds warmer wordt, gaan wij aan tafel. Onder het genot van pannenkoeken zie ik hoe de buffels worden gevoerd en de kinderen in hun schooluniform worden gehe-sen. Puur Myanmar.

Met frisse moed beginnen we aan het laatste deel van de wandeling. Doel: het Inlemeer. De wandeling is korter dan de eerste dag maar wel een stukje lastiger. Op sommige delen moet je over rotsen klauteren en de hitte zorgt ervoor dat ik niet kan wachten om eindelijk het meer te bereiken.

Mijn verlangen wordt beloond, want het glinsterende meer komt steeds dichterbij. Even later stap ik in een gammel bootje, en met de wind in mijn haren geniet ik van alle bedrijvigheid op en rond het meer. Vissers, huizen op palen, grote groepen vogels en de zon op mijn gezicht: de indrukwekkende boottocht is de perfecte beloning na de lange wandeling van de afgelopen dagen!


Lisette van Beek (30) heeft onlangs haar huis en vaste baan opgezegd voor een compleet ander leven: samen met haar vriend wereldreis als digital nomad! Ze doet verslag van dit grote avontuur.

Volg Lisette via www.travellust.nl of op social media via facebook.com/travellustnl, instagram.com/travellust_nl en twitter.com/travellust_nl.