Terug naar de PHV van toen

Terug naar de PHV van toen

In Veenendaal zijn we tegenwoordig zuinig op de laatste restjes industrieel erfgoed. Oude panden worden herbestemd. Timo van Beek is er blij om. Hij hoopt eind dit jaar te verhuizen naar de plek waar hij zoveel herinneringen heeft liggen: de oude Paul Heij-fabriek.

‘Toen ik vier jaar oud was, dat was in 1963, verhuisden wij naar de Prins Bernhardlaan. Ik bracht daar een groot deel van mijn jeugd door. Mijn vader had een textielzaak, mijn moeder werkte op de PHV en onze achtertuin grensde aan het PHV-terrein’, begint Timo zijn verhaal. Veel herinneringen aan die tijd zijn glashelder, maar soms pauzeert hij om in zijn geheugen te graven naar decenniaoude details. Dan roert hij even in zijn koffie en staart naar buiten.

Garenmagazijn
Timo en Jolan hopen eind dit jaar een appartement te betrekken dat in het garenmagazijn van de voormalige fabriek wordt gerealiseerd. Een plek met genoeg ruimte voor Timo’s indrukwekkende whiskyverzameling en Jolans schildersatelier. Want die passies verhuizen natuurlijk gewoon mee. ‘Toen de fabrikanten en ondernemers uit het pand waren vertrokken, heeft de fabriek jarenlang dienstgedaan als atelier voor een Veens kunstenaarscollectief. Wij mogen dat oude pand nieuw leven inblazen met kunst en cultuur. Gaaf!’, zegt hij glimlachend.

Honda SS50
Timo bracht als klein jochie vele uren door op het fabrieksterrein. Hij groeide op en toen hij er de leeftijd voor had, kocht hij een brommer, een Honda SS50. ‘In die tijd was er een parkethandelaar in het pand gevestigd. Van hem mochten mijn brommervrienden en ik een ruimte gebruiken als clubhuis dat we ‘Parket’ noemden. Mooie tijd was dat.’

Gemeentearchief
Als we bij het gemeentearchief vragen naar de geschiedenis van de fabriek, sturen zij ons een exemplaar van dagblad De Vallei uit 1967. Daarin vertelt Paul Nicolaas Heij over zijn overgrootvader Hendrik Heij die in 1804 een bescheiden wolkammerijtje begon. Het bedrijfje ontwikkelde zich in die hoek Prins Bernhardlaan/Vijgendam zo goed, dat het later wel moest verhuizen naar andere plekken binnen en buiten Veenendaal.

Sloopkogel
In 2007 ontkwam het pand aan de Vijgendam ternauwernood aan de spreekwoordelijke sloopkogel. ‘Dat zou toch zonde zijn geweest…’, zegt Timo die gruwelt bij de gedachte alleen al. Ontwikkelaar Frank van Woerden ging in overleg met de omwonenden en de gemeente. Zij vonden elkaar in het huidige plan: twee appartementen in het garenmagazijn met de karakteristieke schoorsteen en daarnaast een blok van tien starterswoningen.

De woningen worden naar verwachting eind dit jaar opgeleverd. Timo en Jolan kunnen haast niet wachten en zijn alvast begonnen met inpakken. Zij keren terug naar die plek van toen. Plek van betekenis. Een uniek stukje Veense geschiedenis, veiliggesteld voor de toekomst.