Top 2000 met Jan-Willem Roodbeen

Top 2000 met Jan-Willem Roodbeen

Grote kans dat je er vanaf 25 december weer naar luistert: de Top 2000, net als nog twaalf miljoen luisteraars. Het is de lijst der lijsten: 24 uur per dag de mooiste muziek, uitgekozen door heel Nederland. 

Wij spraken af met de Veenendaalse DJ Jan-Willem Roodbeen, die de Top 2000 dit jaar voor de twaalfde keer presenteert. Hij is elke dag tussen 22.00 en 24.00 op NPO Radio 2 te beluisteren. Dat betekent dus dat hij het jaar afsluit met de allerbeste nummers ooit.

Jan-Willem ploft neer op een pluche stoel in Espressobar De Fazant, waar wij hem ontmoeten. Hij is net uit bed, vertelt hij met kleine oogjes. Door zijn late night radioprogramma op radio 2, De Roodshow Late Night, ligt hij elke nacht pas om 01.30 op bed. Maar na een dubbele espresso is hij weer helemaal boven Jan.

Wat betekent de top 2000 voor jou?
‘In het begin was de lijst voor mij vooral een muzikale opvoeding. Ik was 27 toen ik mijn eerste Top 2000-presentatie deed. Er kwamen veel nummers langs die ik nooit eerder gehoord had. Inmiddels ken ik ze allemaal en ben ik als het ware een soort van gids van de muzieksmaak van Nederland. Ik begeleid de luisteraar door de nummers heen en vertel er meestal een achtergrondverhaaltje bij. De Top 2000 is vooral heel divers. Daarin verschilt hij van de lijstjes die gemaakt worden door andere radiostadions die vooral zijn afgestemd op één soort genre of voorkeur. Bij ons verschilt het per minuut. Op het ene moment luister je naar Andrea Bocelli, dan weer naar U2 om vervolgens een knijter van een hit van BZN - waar mijn vader vroeger naar luisterde - om je oren te krijgen. Dat maakt de Top 2000 bijzonder. Hij is van iedereen.’

Ben je het eens met de top 10?
‘Het maakt mij niet uit hoe hoog een nummer staat, elk nummer is even speciaal. De onderste duizend zijn het meest interessant. Soms komen daar nummers langs en dan denk ik: Had ik die maar op mijn lijstje gezet. Ik zou graag wat meer Soul in de lijst willen zien, met nummers van bijvoorbeeld Al Green of Etta James.’

De jaarwisseling breng je dus weer door in de studio, hoe vind je dat?
‘Het is het fijnst om Oud en Nieuw met familie door te brengen, maar nu sluit ik het jaar af met heel Nederland, dat is ook speciaal. Ik begeleid miljoenen luisteraars naar het nieuwe jaar met de mooiste nummers ooit gemaakt. Klassiekers zoals die van Supertramp, Coldplay, Queen en Led Zeppelin geven die bijzondere Top 2000-sfeer aan oudjaarsdag. Als je Brothers in Arms van de Dire Straits hoort, weet je dat het bijna twaalf uur is.’

De Roodshow Late Night
Jan-Willem presenteert van maandag tot donderdag om 22.00-24.00 uur en op zondag van 9.00 tot 12.00 De Roodshow. Een ontspannen programma vol goede muziek, nieuws van de dag en livemuziek. Nederlandse maar ook buitenlandse bands treden regelmatig op. Zo was de Roodshow het eerste Nederlandse radio­programma waar Ed Sheeran optrad. Vaste rubriek in de show is ‘De deurbel’. Bekende en minder bekende gasten komen op visite. Het is elke avond weer een verrassing wie er voor de deur staat.

Ambassadeur Ziekte van Huntington
Jan-Willem is ambassadeur van de zeldzame erfelijke Ziekte van Huntington. Het is een combinatie van de ziektes Alzheimer, Parkinson en ALS. Voor gendragers leidt de ziekte na een lange
lijdensweg tot de dood. Hij besloot ambassadeur te worden van deze vreselijke ziekte toen Patricia (36 jaar) op visite kwam in de Roodshow. Via de intercom sprak ze Jan-Willem toe met de woorden:
‘Ik ben Patricia en ik ga dood’. Met veel geluk leeft ze misschien nog tien jaar. Ze vertelde dat er zicht is op een medische doorbrak om binnen 10 jaar tot een genezende behandeling te komen. Voor Patricia komt dat waarschijnlijk te laat, maar voor haar zoontje kan het een redding zijn. Inmiddels heeft het Campagneteam Huntington al bijna twee miljoen euro opgehaald. Ze zijn daarmee op de helft van het streefbedrag, dus alle hulp is welkom via www.doodgezwegen.nl.