Wisselexpositie ‘Hoog water in de Gelderse Vallei’

Wisselexpositie ‘Hoog water in de Gelderse Vallei’

In de nieuwe wisselexpositie van Museum Veenendaal staat het belang van een goede waterhuishouding in en rond Veenendaal centraal. De lokale watersnoodramp in 1855 is als aanknopingspunt gebruikt om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. De kwetsbare ligging van Veenendaal wordt veroorzaakt door de geografische ligging en de grootschalige turfwinning in de vroegere tijden. De onderwerpen die in de expositie aan bod komen zijn de Grebbedijk, de Grift en het Valleikanaal, daarnaast wordt er ingespeeld op de gevolgen van een veranderend klimaat. De tentoonstelling is te bewonderen van zaterdag 7 december tot en met 14 maart 2020.

De dijkdoorbraak
De dijkdoorbraak van 1855 wordt in beeld gebracht door middel van schilderijen, een animatiefilm en afbeeldingen van de gebouwen waar de Veense evacués werden opgevangen. Aan de hand van de projecten voor de dijkverzwaring van de Grebbedijk en de inrichting van wateropvanggebieden bij de Binnenveldse Hooilanden wordt de huidige rol van het huidige Waterschap Vallei en Veluwe op het gebied van waterbeheer toegelicht.

Het topstuk van expositie
Het topstuk van de expositie is de zilveren inktpot. Deze werd in 1856 geschonken aan de commissaris van de koning, de heer Heemstra. Hij bedacht het noodplan voor de opvang van de noodlijdende Veenendalers.

Meer informatie over Museum Veenendaal en de tentoonstelling is te vinden op www.museumveenendaal.nl.