Beroep in beeld: horecaman Marc Te Brake

Beroep in beeld: horecaman Marc Te Brake

Elke week spreken we de beoefenaar van een ander beroep, met deze week Marc Te Brake, eigenaar van Mango’s Cantina Y Bar. We vragen hem hoeveel kopjes koffie er op een dag doorheen gaan, wat er dagelijks in zijn broodtrommel zit en wat de ins en outs zijn van het werk.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
‘Mijn werkdag begint om 10.30 met het opstarten van Mango’s. Om 11 uur gaan we open en als eigenaar ben je eigenlijk altijd met meerdere dingen bezig. Naast het draaien van de zaak, kun je denken aan de lunch tussen de middag, later het diner en daarna de borrel en er moeten ook bestellingen worden gedaan, leveringen gecheckt, nieuwe kaarten worden samengesteld, collega’s ingewerkt en aanvragen voor een diner of feest worden beantwoord. Door de week zijn we rond 00.00 klaar, in het weekend sluiten we om 02.00.'

Zo, dat zijn héle lange dagen. Heb je ook dagen vrij?
‘Ja, op maandag zijn we gesloten.’

En wat doe je dan? Uitslapen?
Marc lacht. ‘Vaak wel! Daarna zien we wel wat de dag brengt.’

Maar… dan draai je heel veel uren, als je alleen de maandag vrij bent. 
‘We zijn nu tweeënhalf jaar bezig. We zijn een zaak aan het opbouwen en daar horen lange dagen bij. Ik vind het ook veel te leuk allemaal hoor. Maar, op den duur, hoop ik wel op meer vrije tijd.’

En wat vindt Brigitte van je werk?
'We werken al 20 jaar samen en nu dus in onze eigen zaak. Natuurlijk vindt ze het ook gaaf! We hebben twee jaar gezocht voor we deze locatie vonden. We woonden toen nog in Doetinchem, maar hebben geen moment spijt van de verhuizing naar Veenendaal en de opening van Mango’s hier.’

Hoeveel bakjes koffie gaan er op een dag doorheen?
‘Je bedoelt die ik zelf drink? Een kopje of 6. Sowieso met opstarten, dan zijn ze het lekkerst. Eentje of twee in de middag en hetzelfde in de avond. Soms wat meer, soms minder.’

Wat zit er in jouw broodtrommel?
‘Ik eet op de zaak. In de middag is dat vaak een broodje en ’s avonds eten we om 16.30 uur met het team. De koks maken dan altijd weer iets lekkers voor ons klaar.’

Welke aspect van jouw werk heb je, voordat je eraan begon, onderschat?
‘Niets. Ik ben nu 45 jaar en werk sinds mijn 15e in de horeca. Sommige dingen zijn inderdaad heel veel werk, maar dat heb ik zeker niet onderschat.’

Hoe kijken vrienden/ bekenden naar jouw baan?
‘Soms zeggen ze dat ik knettergek ben dat ik zoveel werk, maar ze vinden het vooral super voor ons om te zien hoe wij aan het ontwikkelen zijn.’

Hoe doe je het eigenlijk met verjaardagen van kennissen?
‘Daar doe ik al ruim 20 jaar niet meer aan. Dat vind ik ook niet moeilijk. Het is heel simpel. Ik werk dan, want verjaardagen worden bijna altijd in een weekend gevierd. Dat betekent niet dat ik mijn vrienden nooit zien hoor, dat halen we op een ander tijdstip wel weer in als het mogelijk is.’

En je eigen verjaardag?
‘Die vier ik tegelijk met de verjaardag van mijn vrouw. Wij zijn kort na elkaar jarig en plannen dan iets leuks.’

Wat zijn kleine dingen binnen je werk waar je veel plezier uit haalt?
‘Als je mensen echt ziet genieten, dat is waar je het voor doet. En natuurlijk de contacten en ontmoetingen met (vaste) gasten. Ook het plezier onderling, het grapje tussendoor en het met een voldaan gevoel na een lange dag met het team een drankje doen.’

Wat is het nare klusje, dat nou eenmaal bij werk hoort, maar dat je liever niet zou doen?
‘Schoonmaak… dat zal iedereen wel zeggen? Maar het hoort erbij. Ik heb er geen echte hekel aan hoor, maar er zijn leukere dingen.’

Is er een moment dat je op je werk hebt meegemaakt dat je altijd nog bijblijft?
‘Ja’, is het stellige antwoord van Marc. ‘Het eerste weekend, het állereerste weekend. Ons computersysteem viel uit tijdens de piek van het diner terwijl het restaurant en het terras vol zaten met gasten. Zo, alle bonnen waren kwijt, bestellingen werden per ongeluk omgewisseld. Alles liep in de soep… 2,5 uur lang! Nou, dat heb ik in die 30 jaar nóóit meegemaakt en dan tijdens je ópeningsweekend. Dat was echt wel stressen.’

Nog nachtmerries aan overgehouden?
‘Nee, dat niet’, zegt Marc met een lach. ‘Het weekend erna kon ik er alweer heel hard om lachen. Je beseft alleen wel hoe vreselijk afhankelijk je bent van elektronica.’

Wil je dit de rest van je leven blijven doen?
‘Ja. Ik vind het geweldig om met mensen om te gaan en hoop dat iedereen naar Mango’s blijft komen. Ontmoeten, relaxen, drankje doen, lunchen, dineren of iets vieren in onze Bodega. Waarvoor je ook komt, wij mogen er een mooie invulling aan geven en dat is superleuk om te doen.’