Even proeven: de tosti’s van De Tostikamer

Even proeven: de tosti’s van De Tostikamer

Veens. is op bezoek bij een smakelijke nieuwe aanwinst in Veenendaal: De Tostikamer. Tussen escaperoom The Circle en Bij Slik zit deze gloednieuwe zaak waar je terecht kan voor o.a. yoghurt met toppings naar keuze, twintig verschillende tosti’s, koffie en taartjes. 

Wanneer ik aangeef dat eigenaresse Joyce Lubbersen het interieur -sfeervol, veel verschillende soorten zitjes en erg kleurig- mooi bij elkaar heeft gezocht, straalt ze. ‘Leuk hè! Ik vond het wel spannend hoor, of het er in het echt precies uit zou zien als gehoopt.’ En dan krijg ik naast de koffie óók nog eens een tosti aangeboden. En dat blijkt warempel een goede combinatie te zijn. Alle tosti’s zijn vernoemd naar bekende nummers. Sugar van Maroon 5 blijkt in tostivorm van suikerbrood te zijn met appelcompote en kaneel. En dat past dus uitstekend bij de koffie!

En dan ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe Joyce op dit tosticoncept is gekomen. ‘Ha, dat is wel een grappig verhaal. Afgelopen winter, in november, was ik een flutromannetje aan het lezen over iemand die een foodtruck had met tosti’s. Het gedeelte tosti’s bleef hangen. Een foodtruck vind ik zelf te onpersoonlijk, want ik hou juist van een leuke, gezellige en laagdrempelige zaak met ontspannen sfeer. Toen ik dat eenmaal in mijn hoofd had, ging ik aan de slag met het schrijven van een ondernemersplan.’

Op dat moment werkte Joyce nog als directie-assistent en had ze daarvoor al een tijdje de droom iets voor haarzelf te willen beginnen. Joyce denkt niet in problemen, maar in uitdagingen. En ze is iemand, die liever iets (goeddoordacht) onderneemt, dan dat ze zich afvraagt hoe het zou zijn als ze het wél gedaan had. Dus toen haar zaak op papier levensvatbaar bleek te zijn, volgde ze haar hart.

Laagdrempelig
Eigenlijk zouden ze pas op 1 augustus opengaan, maar ze hadden bij de aannemer de mooie meevaller dat de zaak nog vóór de bouwvak onder handen genomen werd. ‘Alles is klaar, behalve de bank aan de wand, die wordt eerdaags nog afgemaakt. Maar dat is geen reden waarom ik de zaak zou dichthouden. Ik wilde écht graag opengaan en vind het ook ontzettend leuk om de klanten te bedienen!’

Het team bestaat vooralsnog uit Joyce, haar vriend Jason en Fran. ‘Op de menukaart hebben we nog niet één of twee hardlopers, maar er wordt juist heel afwisselend besteld! Het is erg leuk om te zien dat smaken zo verschillen.’ Zoet en hartig, halal en glutenvrij, maaltijdvullende of tusendoortosti’s: ze zijn er allemaal.

Proefdagen
Om tot deze tostikeuze te komen hebben Joyce en Jason gedurende lange tijd heel veel tosti’s gemaakt, gegeten en gefinetuned. Twee dagen voor de opening hielden ze proefdagen voor vrienden en familie, zodat zij nog de laatste feedback konden geven. ‘Heel nuttig’, zegt Joyce. ‘Zo hebben we nog een paar kleine dingen aangepast voor we opengingen.’ De tosti’s worden niet geserveerd met sla of salade, maar juist met een lekker stukje fruit. ‘In tegenstelling tot sla blijft dat niet liggen.’

Hoe divers de tostikaart is, hebben wij met Sugar aan den lijve ondervonden. De favoriet van Joyce is The Funky Chicken: een tosti met cheddarkaas, kippendijen, rode ui, appel en chilipeper.