De komende kerstdagen zullen we vooral in kleine kring doorbrengen. Blijf je thuis? Maak er wat van! Open haard, muziekje, wijntje en een heerlijk homemade kerstdiner. Lokale chefs Tim, Jelle en Thomas delen met jou hun keukengeheimen. Krijg jij al trek...?
Gerookte zalm à la Plein 1913
Ingrediënten
180 gram gerookte zalm
1 foccaciabrood (150 gram)
1 ei
halve komkommer
3 eetl. mayonaise
1 limoen
gembersiroop
100 gram suiker
100 ml witte wijnazijn
100 ml water
peper/zout
rucola
Zo maak je ‘t:
Oven voorverwarmen op 180 graden. Verwarm in een steelpan de witte wijnazijn en het water en laat de suiker daarin oplossen. Dit is je zoetzuurmengsel. Maak met een dunschiller linten van de halve komkommer. De zaadlijst gebruik je niet. Doe de linten in een kom en giet hier het warme zoetzuurmengsel op. Laat dit afkoelen. Snijd het foccaciabrood in twee gelijke, rechthoekige stukken. Bak dit af in de oven. Kook het ei hardgekookt, laat het afkoelen en snij het fijn. Doe de mayo in een kom en voeg de rasp en het sap van de limoen eraan toe. Maak het op smaak met gembersiroop, peper en zout. Plaats het afgekoelde foccaciabroodje in het midden van het bord. Maak hierop in de lengte een bedje van rucola. Leg daar een beetje opgerolde zalm op. Kruimel hier de helft van het ei overheen. Leg daar 3 à 4 uitgelekte, opgerolde komkommerlinten op. Verdeel 3 theelepels limoenmayonaise over de zalm.
Het neusje van de...
Jelle van der Wilt (32) is chef-kok bij Plein 1903, het grand café van DownTown. Hij deed culinaire werkervaring op in onder andere Curaçao en dat proef je! Ga jij voor een Caribische salade of toch de club sandwich? Kiezen wordt nog lastig, want Jelle schotelt je ook een heerlijke, oer-Hollandse wildstoof voor. Geniet van het beste van meerdere werelden. Jelle: ‘Bij Plein 1903 serveren we zalm en die roken we in eigen keuken. Een feestje op je bord en in je mond! Het neusje van de… Juist. Zalm.’
Aziatische stoof
Ingrediënten
1 kg sukade in blokjes
200 ml rijstazijn
3 blaadjes laurier
5 kruidnagels
5 gr szechuanpeper
30 gram boter
2 uien in ringen
500 ml kalfsjus
30 ml mirin
50 gr bruine suiker
30 ml sojasaus
(1 rode peper naar smaak )
Zo maak je ‘t:
Marineer de sukadeblokjes gedurende 24 uur in de azijn met de laurier, de kruidnagel en de peper. Haal het vlees uit de marinade en dep dit goed droog, bak dit aan met de boter. Bak de uienringen even mee. Voeg de azijn met specerijen (zonder de kruidnagel) toe, breng aan de kook en schuim af. Voeg nu de kalfsjus en de mirin , sojasaus en bruine suiker toe (evt. rode peper voor extra pit). Laat de stoof rustig gaar koken tot de gewenste dikte. Lekker met jasmijnrijst en frisse mango-komkommer salade of met een stamppot van Chinese kool en een beetje crème fraiche.
Inspirerend en eerlijk
Tim Berens (34), eigenaar en chef-kok van Restaurant Bite, gelooft in bewust en eerlijk eten. Hij doet wat hij kan om verspilling van voedsel zoveel mogelijk te beperken, zowel thuis als bij Bite. Geef hem producten van om de hoek en hij maakt er iets heerlijks van. Een kunstwerkje op je bord, inspirerend en toegankelijk. Tim, even enthousiast als gastvrij: ‘Koken is onze passie en we doen er alles aan om jou een glimlach te bezorgen. Kom een keer proeven als het weer kan! Je bent welkom.’
Lavacake met rood fruit en vanille-ijs
Deze dessertbox bevat alle ingrediënten om thuis een heerlijk dessert te maken! Het enige wat je te doen staat is een paar simpele handelingen.
Ingrediënten
spuitzak Lavacake beslag
rode vruchtensaus
vanille-ijs
decoratie
crumble
Zo maak je ‘t:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het ijs uit de vriezer zodat het iets zachter kan worden. Vet de bakjes in. Knip een punt van de spuitzak af en vul de bakjes met de mix tot 1 cm onder de rand. Plaats deze op een rooster 7 minuten in de oven. Het cakeje zal niet helemaal gaar zijn, een beetje wiebelig. Dit zorgt voor het lava effect. Iets te lang gebakken? Geen probleem, ook zonder lava is hij heerlijk! Maak ondertussen het bord op. Verdeel de rode vruchtensaus en de crumble over het bord. Maak met een warme eetlepel een mooie quenelle van het vanille-ijs en plaats deze op de crumble. Zo smelt deze niet zo snel weg.Haal de lavacake uit de oven, maak met een mesje de randen los en kiep het op het bord. Decoreer het dessertje met wat fruit en chocolade decoratie. Eventueel wat poedersuiker voor een sneeuweffect. Klaar om te genieten! De box is te bestellen via onze webshop.
Stoer en eigentijds
Toen Thomas Lijten 17 jaar was, opende hij aan het Thoomesplein een ijssalon. Inmiddels is hij 22 en een schat aan ervaring rijker. Sinds vorig jaar prijkt er een nieuwe naam op de gevel van zijn zaak: Zazu. Een hip en stoer concept, helemaal van deze tijd. ‘Ik vind het leuk om te experimenteren met verrassende ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties’, zegt Thomas vrolijk. IJs met wortel of gember iets te spannend? Ga dan voor de lekkerste klassiekers. Tip: Afhalen en laten thuisbezorgen kan ook!