Koffie maken met Moniek

Koffie maken met Moniek

Elke week kom ik als trouwe klant bij Espressobar de Fazant. Ik ben verzot op hun heerlijke koffie! Dat bleef niet ongemerkt bij eigenaresse Nicolien Berghuis; ze nodigde me uit om eens een kijkje te nemen in hun keuken. Dat doe ik maar wat graag!

Espressobar de Fazant werkt met de beste kwaliteitsproducten, zoals de bonen van Manetti: een Italiaanse familie met een Nederlands bedrijf. Manetti levert een melange van koffiebonen vanuit de hele wereld waardoor ze een constante kwaliteit kunnen garanderen. ‘De bonen zijn biologisch en je proeft echt het verschil’, vertelt Nicolien. De basis van de meeste koffie bestaat uit espresso, al dan niet gemengd met melk. Daardoor krijg je de verschillende soorten, zoals flat white, cappuccino en latte macchiato. Dat klinkt misschien vrij simpel, maar het blijkt een hele kunst te zijn. Zo zijn er verschillende soorten koffiebonen, maar ook diverse soorten melk, zoals volle melk, kokosmelk, magere melk en sojamelk. Voor iedereen is er het perfecte kopje koffie!

Je krijgt natuurlijk geen goede koffie als je er geen verstand van hebt. Nicolien verwacht van haar personeel dat zij zich gecertificeerd barista mogen noemen en heeft zelf ook al meerdere opleidingen tot barista volbracht. Ze is van mening dat je nooit uitgeleerd bent en begint binnenkort met nog een opleiding.

Ik heb in de keuken van de espressobar mee mogen kijken en ik kan je vertellen dat ze veel moeten doen voordat ze de koffie serveren. Bonen malen, de maling bij elkaar persen met een tamper, de filterdrager in de machine klikken en de juiste hoeveelheid koffie selecteren. We maken cappuccino dus we doen ondertussen ook melk in een metalen kannetje die we met stoom opschuimen. Het blijkt een precies klusje, want het schuim moet wel stevig zijn en de juiste temperatuur bereiken. Tot zover lukt het mij - in een iets ander tempo - om bij te blijven. Het melkschuim bij de koffie gieten blijkt echter geen verborgen talent van me te zijn. Nicolien weet in een vloeiende beweging een prachtig blad te creëren, terwijl dat van mij eruitziet alsof er een bom in is ontploft. Ik vond het erg leuk om te doen, maar mij is wel duidelijk geworden dat ik het in het vervolg beter aan de échte barista over kan laten. De specialiteit van de espressobar is koffie, maar ook voor de niet-koffiedrinkers hebben ze van alles, zoals chai latte, matcha latte en verse thee.