Kom binnen bij DownTown

Kom binnen bij DownTown

Kom binnen! Trek je jas uit, doe je sjaal af en nestel je in een hoekje van een comfortabele bank. Warm je handen aan een kop hete koffie of thee. Doe of je thuis bent. In je eentje of samen met anderen. Bij DownTown mag je zijn wie je bent.

De dagen worden korter, de luchten grijzer en de behoefte aan gezelligheid groter. Het sociale leven verplaatst zich van buiten naar binnen. Genoten we pas nog op het Stadsstrand van de zon, nu zoeken we elkaar op in de beschutting van kroegen, clubs en kerken. Zoals bijvoorbeeld DownTown. 'Gezellig hier, hè?' zegt Ferry Gerritsen die bij DownTown aan het werk is. Hij pauzeert graag even om te vertellen hoe het project inmiddels loopt.

Komen en gaan
DownTown opende na een lange periode van voorbereiding half september de deuren. Sindsdien is het er een komen en gaan van mensen. VEENS. vroeg zich af: Is de voormalige Pniëlkerk dan eigenlijk een soort spreekwoordelijke Jodenkerk geworden? Ferry lacht. 'Nou, dat valt nogal mee, hoor! Het is druk, maar er is altijd een plek om je even rustig terug te trekken. We hebben hier de ruimte, hè?'

Veense initiatieven
De afgelopen weken verwelkomde DownTown al heel wat Veense initiatieven. Businessclubs hielden er hun zakenontbijt en jongeren gingen er met elkaar in debat over uiteenlopende onderwerpen. Tijdens de Kunstroute Veenendaal was er bij DownTown prachtig realistisch werk van lokale kunstenaars te bezichtigen.

Visite
'Daarnaast trekken onze vaste 'bewoners' veel visite', zegt Ferry. De speelruimte wordt regelmatig op stelten gezet door hordes kleine kinderen. Ouderen aanschouwden het vanachter glas met een hapje en drankje bij de hand. De Winkel met unieke cadeautjes doet goede zaken en veel Veense heren wisten al de weg te vinden naar barbier Kerels, de mannenkapper op de eerste verdieping.

Saamhorigheid
Ferry vindt het prachtig dat het concept aanslaat: 'Je kunt samen plannen smeden en uitvoeren, maar als je het publiek niet weet te raken, ben je nergens. Wie DownTown bezoekt, begrijpt blijkbaar onze intentie. Het is een plek waar je omringt door anderen jezelf mag zijn. Dat we gevestigd zijn in een oud pand, helpt misschien ook wel mee. Hier werden jarenlang verhalen over naastenliefde en saamhorigheid gedeeld. Zou iets daarvan in dit pand zijn blijven hangen…? Hoe dan ook: mensen weten zich welkom. Dat was een belangrijk doel.'

Na het gesprek trekt VEENS. de deur van DownTown weer achter zich dicht. De regen slaat tegen de grote, glazen boogvormige entree. 'Kom gauw nog eens terug!' roept Ferry terwijl hij ons uitzwaait. En de kans dat we dat doen, achten we vrij groot. Gezellig!