Recept: rodekool stoofschotel met gebakken appeltjes

Recept: rodekool stoofschotel met gebakken appeltjes

Deze rodekool schotel is een heerlijk wintergerecht. 

Het bestaat uit een ondergrond van een licht pittige Indische rundvleesstoofpot met daarboven op vers bereide rode kool, zoals mijn moeder die altijd zelf maakt. De rode kool is vervolgens afgedekt met romige, zelfgemaakte aardappelpuree. De in kerrie gebakken appels boven op de schotel maken het geheel af. De licht pittige rundvleesstoof smaakt heerlijk in combinatie met de zachte door appel licht gezoete rodekool en de romige smaak van de aardappelpuree met de gebakken appeltjes.

Rundvleesstoofpot
Ingrediënten (4 personen)
-750 gram runder riblappen of runder sukadelappen
-750 gram uien
-Zout, peper
-3 kruidnagelen
-1 laurierblad
-1 rode spaanse peper
-0,5 dl ketjap manis
-4 teentjes knoflook
-3 eetlepels olie
-1 theelepel korianderpoeder
-1 afgestreken eetlepel kerriepoeder
-2 eetlepels azijn
-1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
-1 eetlepel bloem
-1 vleesbouillontablet

Voorbereiding
Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Pel de uien en snipper deze grof. Pel en snipper de knoflook. Was de Spaanse peper, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd deze in dunne reepjes. Bereiding
Verhit de olie en bak hierin in kleine porties het rundvlees snel rondom bruin. Kruid het vlees met zout en peper. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien en de knoflook hierin lichtbruin. Voeg de Spaanse peper, een lepel bloem, korianderpoeder en kerriepoeder toe en bak even mee. Doe het vlees weer in de pan. Even goed doorbakken. Ketjap, kruidnagelen, azijn, basterdsuiker en laurierblad erbij en zoveel water dat het vlees net niet onder water staat. Vleesbouillontablet verkruimelen en toevoegen. Alles 3 uur laten sudderen.

Rodekool
Ingrediënten (4 personen)
-1 rodekool
-4 sneetjes ontbijtkoek
-3 appels
-scheutje azijn
-3 kruidnagel
-1 laurierblad
-beetje zwarte peper

Voorbereiding
Snijd de rodekool in repen en daarna in stukken. Schil de appels en snijd in grove stukken.
Verkruimel de ontbijtkoek en grove stukken.

Bereiding
Doe de gesneden rodekool in een ruime pan, met daarbij; de stukken ontbijtkoek, de stukken appels, de kruidnagels, laurierblad en een scheutje azijn. Voeg water toe, waarbij de rodekool niet helemaal onder water staat. Water tot net onder de rodekool. Laat de rodekool in 40 minuten gaar stoven. Kijk regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Prik in de rodekool of deze al beetgaar is.

Aardappelpuree
Ingrediënten (4 personen)
-1 kg kruimige aardappelen
-150 ml warme melk
-25 gram boter
-1 theelepel nootmuskaat
-1 ei

Voorbereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken.

Bereiding
Zet de aardappelen net niet onder water en voeg zout toe. Kook de aardappelen in 25 minuten gaar.
Giet de aardappelen af. Voeg de boter toe en stamp de aardappelen in de pan tot puree. Voeg de warme melk toe totdat de puree de gewenste smeuïgheid heeft. Voeg het ei toe en roer goed door de aardappelpuree heen. Voeg de nootmuskaat toe.

Gebakken appels met kerrie
Bereiding
Schil drie appels en snij ze per appel in 3 plakken (met het klokhuis in het midden, zoals bij appelbeignets). Bak de appels in een beetje olie aan beide kant een beetje bruin. 5 minuten ongeveer.
Bestrooi de appels tijdens het bakken met kerrie.

De schotel
Bereiding
Gebruik een voldoende grote ovenschaal. Vet de ovenschaal in. Bedek de bodem met het runderstoofvlees. Leg daarboven op de rodekool. Bedek het geheel met de aardappelpuree.
Leg tenslotte de gebakken appels er bovenop.

Bereidingstijd
Bak de schotel in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!