Stoofpotje met pompoen

Stoofpotje met pompoen

Zin in een heerlijk herfstig bord eten? De koks van de Eekhoeve delen hun favoriete recept met je. Neem er de tijd voor. Een stoofpotje is slowfood. 

Haal de riblappen een half uur van tevoren uit de koelkast, dep ze even droog en laat ze op kamertemperatuur komen.

Snijd de riblappen in repen en daarna in blokjes. Kruid het vlees hierna met peper en zout en strooi er een paar snufjes bloem over.

Snijd vervolgens de ui in halve ringen en pel de teentjes knoflook. Hak deze hierna zo fijn mogelijk.

Verhit 50 gram roomboter en twee eetlepels olijfolie in de braadpan. Bak hierin vervolgens het vlees bruin aan. Voeg hierna de ui en knoflook toe en bak deze kort mee.

Voeg de (warme) runderbouillon, de rode wijn en de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.

Voeg nu de laurierbladen, takjes rozemarijn en verkruimelde oude wijvenkoek toe. Zodra het mengsel begint te koken zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat het geheel zo’n vier uur stoven. Roer regelmatig even in de pan. Controleer ook of er nog genoeg vocht aanwezig is, vul anders een beetje bij met wat kokend water of extra bouillon. Voeg na drie uur de in blokjes gesneden pompoen, de in ringen gesneden prei en de wortel in stukjes toe en laat ongeveer een uurtje meestoven.

Als het stoofvlees bijna klaar is maak je de knolselderij­puree. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Hak vervolgens de knolselderij in stukken van circa één centimeter dik.

Kook hierna de aardappelen en knolselderij twintig minuten samen in een ruime pan. Giet de aardappelen en knolselderij af en voeg een klontje boter en de kookroom toe. Kruid met wat peper en zout en stamp tot een romige puree. Serveer de knolselderijpuree met daarop het stoofvlees en schep er wat van de ingedikte saus over.
Eet smakelijk!

Meer recepten vind je op www.eekhoeve.nl



Ingrediënten
4 personen

800 gr. Hereford riblappen
1 l. runderbouillon
1 pompoen in stukjes
1 prei in ringen
1 wortel
1 ui
3 tenen knoflook
3 el. tomatenpuree
2 laurierbladen
5 takjes rozemarijn
250 ml. rode wijn
1 plak oudewijven koek
50 gr. roomboter + klontje extra
2 el. olijfolie
800 gr. kruimige aardappelen
1 knolselderij
50 ml. kookroom
bloem, peper en zout