Top 5: besparen achter het fornuis

Top 5: besparen achter het fornuis

We geven allemaal het liefst zo min mogelijk uit aan gas, water en licht. Met wat het allemaal kost, kan je veel leukere dingen doen. Er zijn talloze truckjes om kleine beetjes te besparen: het licht uitdoen als je de kamer verlaat en de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen zijn inmiddels volledig ingeburgerd. Toch zijn er, vooral in de keuken, nog genoeg heel simpele, GRATIS!, truckjes om kleine beetjes te besparen. Het mooie is dat die handigheidjes ook nog eens gezonder zijn, en beter voor het milieu! 

De top 5 van besparingstips in de keuken:

- De groenten en aardappels in de pan hebben maar een klein laagje water nodig om in te koken. Dat biedt veel voordelen: je bespaart water, het kookt eerder waardoor je minder gas of elektra hoeft te gebruiken en je verliest minder vitamines in je kookwater.

- Kook met de deksel op de pan. Het water kookt daardoor sneller en je groenten worden gaar gestoomd, dat er weer voor zorgt dat er meer vitamines behouden blijven.

- Zet het gas of de elektra laag als het water kookt. Het maakt niet uit of het hard of zacht bubbelt. Dus zet het laag, dan verbruik je er minder van. Daarnaast kookt het minder over, dus je hebt ook minder troep op je fornuis.

- Maak sausjes of jus van kookvocht. Dat water is al heet en bevat alle vitaminen die je uit de groenten hebt gekookt. Zonde dat door de gootsteen te spoelen!

- Kook één keer voor meer avonden. De volgende avond hoef je het alleen maar even op te warmen. Bespaart gas en tijd!

Al met al dus heel simpele handelingen die voordeel hebben op veel vlakken!