Top 5: De gezondste en lekkerste wintergroenten

Top 5: De gezondste en lekkerste wintergroenten

Iedereen weet dat groenten gezond zijn. Het Voedingscentrum adviseert 250 gram per dag. Gelukkig biedt ieder seizoen ons de heerlijkste groenten, vaak van Hollandse bodem. De meest voedzame, multi-inzetbare wintergroenten op een rij!

- Boerenkool: misschien wel de bekendste wintergroente. Wie houdt er niet van een stevige boerenkoolstamppot met worst? Deze supergroente bevat een grote hoeveelheid vitamine c, foliumzuur en mineralen. Foodjunks eten ‘m tegenwoordig niet alleen gekookt, maar doen de groente ook rauw in hun smoothie.

- Pompoen: Een groente in opkomst. Gelukkig maar! Want de bijzonder gevormde groente zorgt met zijn hoge gehalte aan anti-oxidanten voor een sterk immuunsysteem. En wie kan dat niet gebruiken in de meest grijze maanden van het jaar? Het bekendste gerecht is natuurlijk de pompoensoep, maar je kunt ‘m ook goed gebruiken in een vegetarische pasta en oosterse gerechten.

- Spruitjes: Deze groente heeft de afgelopen jaren zijn veelzijdigheid wel bewezen. Ouders van kinderen die menen geen spruitjes te lusten, kunnen eens proberen te roerbakken in sesamolie of er een oosterse salade van te maken. Spruitjes zijn enorme vitaminebommetjes!

- Wortels: Rauw, gekookt, gestoofd, in een sap of zelfs in een taart of cake! Wortels passen overal bij. De oranje groente heeft een positieve uitwerking op ons hart en de productie van rode bloedlichaampjes. Het lof wordt graag gegeten door de beestjes op de kinderboerderij. 

- Spitskool: Door de milde smaak is het goed te combineren. Dat gebeurt vaak met kerrie, zongedroogde tomaatjes, cashewnoten of paddenstoelen. Rijst, aardappels, kip of een oosterse salade… Spitskool is de ideale partner.