Wine & Bite

Wine & Bite

Vrijdagavond 23 maart was de tweede editie van de Wine & Bite tour in Veenendaal. Ook dit jaar was de ‘verijdelde kroegentocht’ weer uitverkocht. Ruim 110 wijnproevers genoten van vijf wijnen in vijf verschillende horecagelegenheden. Vijf wijntjes dus in 2,5 uur, best ambitieus, zelfs voor de geoefende drinker. Veens. was er ook bij voor een reportage van een verrassend leuke wijnproeverij.

20.00 uur: Organisator Erik Ott ontvangt ons in Grand Café De Markt. Met de uitgereikte stempelkaart vertrekken we naar de nieuwe bodega van Mango’s, waar het eerste wijntje op ons staat te wachten. We nemen plaats aan de bar naast Wuf en Diane. We maken kennis met elkaar en proosten op de avond met een Argentijnse bubbel. Het is dezelfde wijn die ook werd geserveerd op de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander. De wijn wordt daarom ook wel: ‘Máxima's tranen’ genoemd. De traantjes vallen prima in de smaak.

21.00 uur: Na Mango’s komen we aan bij ‘Tres’, de nieuwe tapas & winebar. Opnieuw hebben we een half uur voor een wijntje naar keuze, maar die lijkt om te vliegen. Voor we het weten wordt er op de gong geslagen en moeten we het laatste bodempje frisse Pinot Grigio naar binnen slurpen. Op naar Skeutje Bij!

21.30 uur: Van eigenaar Dik van den Haak krijgen we een “vette” Chardonnay (heel toegankelijk) en een broodje pulled pork. Die gaat er gulzig in want van wijn jureren krijg je blijkbaar stevige trek.

22.00 uur: In Zeldzaam komt er een vinologe van “Meisjes van de Wijn” bij ons aan tafel. Ze vertelt iets interessants over de wijnstreek, over kaas en over schapen. Het juiste verband daartussen moet ik u echter schuldig blijven want mijn aantekeningen blijken vanaf hier onleesbaar. Enfin, het Pecorinowijntje is fris en soepel, kortom: heerlijk! We bestellen er nog één.

22.50 uur: We komen flink te laat terug in het Grand Café, waar alle andere groepen zich ook weer verzameld hebben. We zijn inmiddels soulmates geworden met Wuf en Diane en kennen elkaars sterkste verhalen en diepste geheimen. We gaan er vurig vanuit dat we ze morgen allemaal weer zijn vergeten.