20 December start stichting Gilbert Veenendaal inzamelingsactie

20 December start stichting Gilbert Veenendaal inzamelingsactie

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren en in het kader van dat jubileum worden in Veenendaal allerlei activiteiten georganiseerd. De eerste onofficiële Gilbertjaar activiteit start al in 2018, want op 20 december aanstaande wordt ‘Grijs op het IJs’ gelanceerd. Eenzame ouderen worden de komende week welkom geheten op en om de ‘Gilbert on Ice’ ijsbaan in de binnenstad van Veenendaal. Dit is het startsein voor een inzamelingsactie om in 2019 onder meer minstens 100 Veenendalers te laten deelnemen aan een Eet-je-mee evenement waarbij iedereen die zich alleen voelt, kan aanschuiven om een paasbrunch te nuttigen. Daarnaast worden activiteiten ten bate van mensen met een economische achterstand en de jeugdzorg ondersteund.

Gilbert tegen eenzaamheid
De stedenbouwer Gilbert van Schoonbeke wordt wel beschouwd als een van de grondleggers van Veenendaal, omdat hij destijds in Veenendaal en omgeving arbeiders aan het werk heeft gezet om turf te steken voor de uitbreiding van Antwerpen. Volgens de organisatoren van het Gilbertjaar zit ‘Gilbert’ nog steeds in de genen van Veenendaal en haar inwoners. Ze zijn ondernemend, nemen geen blad voor de mond maar werken ook samen voor het goede doel. Met de nodige creativiteit. Dat is nu ook nodig, omdat veel Veenendalers zich eenzaam voelen. Een aantal vrijwilligers wil zich inzetten om daar in 2019 iets extra’s aan te doen.

Inzamelingsactie ‘Gilbert Geeft’
Op 20 december is de officiële start en vanaf dat moment kan iedereen geld geven voor het goede doel. Ondernemers kunnen voor de eet-je-mee bijeenkomsten boodschappen voor de brunch leveren of meehelpen de ‘boodschappenlijst’ te betalen. De actiegroep ‘Gilbert Geeft’ nodigt alle Veenendalers uit om sponsoracties en dergelijke op te zetten zodat zoveel mogelijk geld wordt opgehaald en er meerdere ‘eet-je-mee’ avonden kunnen worden georganiseerd, maar ook het jeugdwerk en mensen met een economische achterstand in Veenendaal ondersteund kunnen worden. Aanmelden kan via info@gilbertjaar2019.nl. Voor donaties wordt op 1 januari een speciaal bankrekeningnummer bekend gemaakt.

Grijs op het ijs
Het startsein voor de actie ‘Gilbert Geeft’ wordt gegeven tijdens een bijzondere editie van het Gilbert Café, dat iedere derde donderdag van de maand plaatsvindt. Ditmaal vindt de meeting plaats bij de ijsbaan in de binnenstad op 20 december tussen 16 en 18 uur. Het motto van de middag is ‘grijs op het ijs’, want een aantal senioren wordt dan als bijzondere gasten ontvangen door de vrijwilligers van het Gilbertjaar en de stichting Goed voor Elkaar Veenendaal. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom, maar vooraf aanmelden via www.gilbertcafe.nl is wel verplicht.