Column Rijnpost - Landverhuizers

Column Rijnpost - Landverhuizers

Bij het woord “landverhuizers” dacht ik in eerste instantie aan al die mensen hier in Veenendaal die van ver komen. Wel meer dan 100 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in ons dorp! Probeer maar eens een lijst te maken van 100 landen, dat is nog niet zo eenvoudig. Maar niet alleen zij zijn landverhuizers, ook onze eigen families hebben vaak landverhuizers in hun midden. We staan er alleen nooit zo bij stil.

Tegenwoordig is het hip om je DNA te laten checken op afkomst. Dat gaat sneller dan een heel stamboomonderzoek te doen. De uitkomst kan heel verrassend zijn, zoals ik gezien heb op diverse filmpjes die er op het internet te vinden zijn. Maar ook het stamboomonderzoek kan soms naar verre en verrassende oorden leiden. Want eigenlijk is landverhuizen helemaal niets nieuws. Al eeuwen lang trekken wij mensen van Noord naar Zuid en van Oost naar West, we hoeven er de geschiedenisboeken maar op na te slaan. Of onze eigen familiegeschiedenis.

Een duik in mijn eigen recente familiegeschiedenis laat zien dat het begint bij mijn oma. Als jong meisje kwam zij vanuit Duitsland terecht in een pleeggezin in Venlo. In 1938 huwde zij mijn opa en vertrokken zij naar Nederlands-Indië, waar mijn moeder geboren werd. Begin jaren ’50 keerde mijn moeder voorgoed terug naar Nederland. Verder was daar mijn oom, die zoals zovele Nederlanders destijds naar Australië emigreerde. En de zus van mijn oma, die haar man naar Nieuw-Zeeland volgde. Maar zelf was ik ook ooit een landverhuizer; op mijn 18e vertrok ik als au-pair naar Genève met het idee daarna verder te gaan studeren. Dat liep echter anders. Ik ontmoette er mijn man en bleef er vijf jaar wonen. En ook mijn man is een landverhuizer. Meerdere malen zelfs, hij ging van Marokko naar Frankrijk naar Zwitserland en kwam uiteindelijk met mij naar Nederland. Onze kinderen zijn hier geboren en opgegroeid maar wie weet waar zij uiteindelijk terecht komen.

Landverhuizen, emigreren, het gebeurt om heel diverse redenen. Op zoek naar een beter bestaan, het ontvluchten van een oorlog en natuurlijk de liefde. Al deze mensen brengen niet alleen zichzelf mee, maar ook heel veel mooie en lekkere dingen uit hun land van herkomst. Daar waar vroeger het meest exotische eten van de Chinees kwam hebben we tegenwoordig keus te over. Modeontwerpers laten zich beïnvloeden door prints, stoffen en modellen van over de hele wereld. Maar als mensen, landgenoten en dorpsbewoners met elkaar in contact komen lukt echter nog lang niet altijd. De Week van de Landverhuizers is daar een mooie manier voor. We kunnen gedurende deze week samen eten, koken, praten en vooral elkaar ontmoeten!