Gilbert Geeft

Gilbert Geeft

Een aantal ondernemers en onderwijsinstellingen in Veenendaal hebben het plan opgevat om het Gilbertjaar 2019 te gebruiken als aanleiding om geld in te zamelen voor mensen met een minimuminkomen. 

Het idee: bij allerlei activiteiten in het kader van het 500e geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke worden inzamelingsacties gehouden voor inwoners met een economische achterstand: Veenendalers voor Veenendalers. Zo wordt de verbondenheid in de stad versterkt, kunnen mensen trots zijn op Veenendaal en krijgen minima een extra steuntje in de rug.

Bijdragen
Gerrit Valkenburg is ICT-ondernemer in Veenendaal en onder meer betrokken bij het bestuur van ICT Valley. Hij is een van de initiatiefnemers. Valkenburg wil dat mensen bij gratis evenementen in het Gilbertjaar een vrijwillige bijdrage kunnen doen, dat het bedrijfsleven de actie door sponsoring gaat steunen en dat op allerlei creatieve manieren geld voor het goede doel wordt opgehaald. Daarnaast wordt onder meer gedacht aan de organisatie van een benefietconcert. “Al eerder heeft Veenendaal zich ingezet voor goede doelen zoals de stichting NN en War Child. We hebben met zijn allen laten zien dat het kan en nu doen we het voor onze eigen inwoners. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij”, aldus Valkenburg. Ook vanuit het onderwijs is hierover enthousiasme, onder meer Jaap van Dam, voorzitter van het Ichthus College heeft aangegeven zich hiervoor in te willen zetten.

Burgerinitiatief
De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal omarmt het initiatief omdat dat uitstekend past bij het DNA van Gilbert en van Veenendaal: handen uit de mouwen, samenwerken en elkaar helpen. Daarnaast worden Veenendalers die wat ondersteuning kunnen gebruiken extra actief benaderd om deel te nemen aan activiteiten in het Gilbertjaar. Op de vraag of de Gemeente Veenendaal niet beter de minima extra financieel kan ondersteunen dan het Gilbertjaar te subsidiëren reageert voorzitter Saskia Koppert: “volgens mij staat dat los van elkaar, je kan een structureel tekort van miljoenen niet opvangen met de incidentele 3 ton die naar Gilbert gaat. Het gaat erom, dat er vanuit de samenleving initiatieven ontstaan en die verdienen ondersteuning. Ook vanuit de Gemeente, want van het begin af aan is co-creatie het fundament onder Gilbert geweest.”

Meedoen
Iedereen in Veenendaal die mee wil helpen met de actie ‘Gilbert Geeft’ kan zich aanmelden via de website www.gilbertjaar2019.nl of mailen naar info@gilbertjaart2019.nl. Op donderdag 15 november is het één van de onderwerpen tijdens het maandelijkse Gilbert Café en begin december wordt een bijeenkomst voor belangstellenden georganiseerd