Gilbertjaar presenteert Plan de Campagne

Gilbertjaar presenteert Plan de Campagne

De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft haar plannen voor 2019 bekend gemaakt. In de geschiedenisboeken wordt Gilbert genoemd als een van de beeldbepalende figuren bij de ontwikkeling van Veenendaal. Volgend jaar wordt de 500e geboortedag van Gilbert in Veenendaal daarom gevierd met culturele activiteiten, sportevenementen en verschillende andere acties die de trots op Veenendaal moeten versterken.

Top 10
In het Plan de Campagne voor het Gilbertjaar 2019 worden drie programmalijnen beschreven: Gilbert Is, Gilbert Onderneemt en Gilbert Geniet. Daaronder hangt een tiental projecten die extra in de schijnwerpers worden gezet en financieel ondersteund worden. Van een vaartocht naar Antwerpen met ‘Rederij van Schoonbeke’ tot de ‘Gilbert Games’ en van een interactieve culturele tour door Veenendaal tot een spectaculaire gezamenlijke bourgondische maaltijd in de binnenstad.

Overige acties
Naast de top 10 projecten zijn er allerlei initiatieven in de stad die ook worden ondersteund. Met praktische zaken zoals vergunningaanvragen of een podium tot promotie via sociale media en een gratis huisstijl pakket op www.gilbertjaar2019.nl. Reclamebureau Beeldenstorm helpt hieraan mee als sponsor met een waarde van minstens € 25.000,-. Er zijn inmiddels verschillende plannen aangemeld, zoals een mega stadsquiz, de Ik ben Gilbert app en een Gilbert Wandelroute tussen Antwerpen en Veenendaal. Een deel daarvan is al volop in uitvoering, zoals het brouwen van Gilbert bier, ‘Swiping van Schoonbeke’ bij het Historisch Informatie Punt en hippe muurschilderingen over het Gilbertjaar.

500 jaar
Het verhaal van Gilbert van Schoonbeke als een van de ‘founding fathers’ van Veenendaal wordt als aanleiding gebruikt om de trots op Veenendaal verder te versterken. De stichting zoekt uit hoe dit verhaal precies zit, maar het is al wel duidelijk dat Gilbert zijn DNA heeft doorgegeven aan de Veenendaler van vandaag. Veenendalers zijn net als Gilbert ondernemend en eigenzinnig. Ze werken samen om hun doelen te bereiken en durven buiten kaders te denken. Gilbert vormt in 2019 de paraplu waaronder tal van activiteiten en vormen van Veense beleving gehangen worden. Zodat de mensen niet alleen wéten waarom Veenendaal zo’n geweldige plaats is om te wonen, recreëren en te ondernemen: in het Gilbertjaar 2019 dragen we het ook uit.