Helena onderweg naar Antwerpen

Helena onderweg naar Antwerpen

Op 28 juni heeft het klassieke zeilschip De Helena koers gezet vanuit Rhenen richting Antwerpen. Aan boord zijn onder meer een lookalike van de historische figuur Gilbert van Schoonbeke en diverse typische Veenendaalse producten, waaronder turf, mini Kliko’s en een miniatuurauto die deels is gemaakt van materiaal uit de Lantor fabriek. Ook het enorme Gilbert mozaïek, gemaakt door honderden schoolkinderen is ingeladen. Op de etappe van Rhenen naar Wijk bij Duurstede voeren relaties van Ingenious Vastgoed mee, waaronder tientallen mensen van stichting Reinaerde.

Turfvaart
De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft afgelopen week de turfaak teruggebracht in de Veense wateren. Dat was mogelijk door de opbrengsten van de zeiltocht die wordt gehouden met de Helena. Diverse ondernemers uit Veenendaal hebben meebetaald aan deze ‘turfvaart’ in het kader van het Gilbertjaar. Het is namelijk 500 jaar geleden dat de Antwerpenaar Gilbert van Schoonbeke werd geboren en hij heeft ten behoeve van de uitbreiding van Antwerpen veel turf laten graven in de omgeving van Veenendaal. Het vervoer van deze vracht wordt de komende dagen symbolisch herhaald, met een groots onthaal op vrijdag 5 juli in Antwerpen.

Passagiers
Voor de etappe naar Wijk bij Duurstede heeft Johan van den Essenburg (Ingenious Vastgoed uit Veenendaal) tientallen mensen met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders uitgenodigd. Daarnaast mochten winnaars van de prijsvraag bij Jumbo Huibers meezeilen. De volgende etappes varen ook zorgbehoevenden en vrijwilligers van stichting Buitenzorg, welzijnsorganisatie Veens en andere maatschappelijke organisaties mee. Verder zijn er losse tickets voor tochten naar Schoonhoven, Dordrecht en Willemstad verkocht.

Programma
De turfvaart wordt afgelegd via een zo authentiek mogelijke historische route langs onder meer Yerseke en Dordrecht. In Dordrecht worden de opvarenden persoonlijk ontvangen door de huidige en voormalige burgemeesters van Veenendaal, Gerrit-Jan Kats en Wouter Kolff. In Antwerpen zullen onder meer de Schepen van Antwerpen en wellicht de Nederlandse Consul Generaal aan de kade staan. Ondertussen is er voor de thuisblijvers in Veenendaal ook van alles te beleven, want van 30 juni tot en met 6 juli wordt de Week van de Landverhuizers gevierd. Het volledige programma is online te vinden op www.gilbertjaar2019.nl.