Notaris Saskia Kopper is Gilbert

Notaris Saskia Kopper is Gilbert

Het is 1519 als in Antwerpen een onwettig kind wordt geboren. Zijn naam: Gilbert van Schoonbeke. Of het met zijn onwettigheid te maken heeft, weten we niet, maar tijdens zijn korte leven laat Gilbert zich aardig gelden. Hoe dan…? Saskia Koppert legt ’t uit.

 

‘Antwerpen maakte in de 16e eeuw een enorme groei door,’ vertelt Saskia, notaris in Veenendaal en voorzitter van de stichting Gilbertjaar. ‘Als vooruitstrevend stedenbouwer was Gilbert van Schoonbeke altijd op zoek naar het beste voor zijn geliefde Antwerpen. Hij was een handige zakenman die voor het uitvoeren van zijn bouwplannen turf nodig had.’

Gelderse Vallei
En daarvoor – zo gaat het verhaal – werd Gilbert van Schoonbeke door zijn vriend Karel V rond 1550 doorverwezen naar de Gelderse Vallei. Turfwinning was een belangrijke reden voor arbeiders om neer te strijken op de plek waar later Veenendaal ontstond.

‘Gilbert van Schoonbeke is een inspirerende persoonlijkheid. Hij was eigenwijs en ondernemend. Gilbert werkte samen om zijn doel te bereiken en dacht buiten kaders. Die karaktereigenschappen zien we volop terug in het Veenendaal van nu. In vrijwel elke Veenendaler schuilt een Gilbert,’ zegt Saskia overtuigd.

Feestjaar
Alle reden om het 500e geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke uit te roepen tot Gilbertjaar. ‘2019 wordt een bijzonder en gedenkwaardig jaar voor Veenendaal, let maar op! Er haken steeds meer bedrijven en scholen aan. De Veense horeca doet mee en er worden ‘in de geest van Gilbert’ (sport)evenementen georganiseerd. Het verhaal van Gilbert vormt een prachtige kapstok om van alles aan op te hangen. In 2019 krijgt heel Veenendaal linksom of rechtsom met Gilbert van Schoonbeke te maken.’

De stichting Gilbertjaar is er klaar voor. Een feestjaar staat stevig in de steigers. ‘Ook in jou schuilt een Gilbert,’ besluit notaris Saskia Koppert. Doe je mee? Meer informatie: www.gilbertjaar2019.nl.