Onthulling Gilbert Mozaïek Portret in Cultuurfabriek

Onthulling Gilbert Mozaïek Portret in Cultuurfabriek

Op vrijdag 5 april 2019 vond om 14.00 uur in de Cultuurfabriek de feestelijke onthulling van het Gilbert Mozaïek Portret plaats door burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder Marco Verloop van Onderwijs.

Dit project is een initiatief van Zelfkleuren.nl voor het Gilbertjaar 2019 en een samenwerking met de basisscholen in Veenendaal. Als je inzoomt op het meest kleurrijke portret van Gilbert, neem je een stukje geschiedenis van Veenendaal waar en zie je de bijzondere gekleurde heel kleine meesterwerkjes van iedere leerling. Vanaf nu zijn deze door iedereen te bewonderen op een prachtige plek in de Cultuurfabriek. Gilbert kwam persoonlijk zijn zelfportret bekijken, en Saskia Koppert, voorzitter van Stichting Gilbert van Schoonbeke, was tevens spreker bij dit feestelijke moment.

Totstandkoming
Zelfkleuren.nl heeft — samen met Stichting Gilbert van Schoonbeke en School en Cultuur Veenendaal — alle basisscholen in Veenendaal geënthousiasmeerd om gezamenlijk één groot Gilbert mozaïek te maken: Elke leerling kleurde één kleurkaartje van 5 bij 5 centimeter, totaal een paar duizend, deze vormen nu samen het portret van Gilbert. Zelfkleuren.nl ontwierp diverse kleurkaartjes, waarbij de turfwinning in beeld komt met onder andere turfbaggeraars en turfdragers. Ook het turftransport met boten (aak en samoreus) wordt geïllustreerd. Het sluisje de Roode Haan en de ‘Schoonerbeeksche Grift’ in Veenendaal West vormt een toepasselijk decor. Nu de leerlingen hebben gekleurd aan dit portret, zullen ze deze historie nooit meer vergeten.

De scholen ontvingen, samen met de stapels te kleuren kaartjes, een instructie om de kleurkaartjes voor de donkere delen van het portret (zoals de pet en kleding van Gilbert) in donkere tinten te kleuren met viltstift. De kleurkaartjes voor de lichte delen (zoals de huid) konden in pasteltinten en met potlood worden gekleurd. De creatieve leerlingen gingen hiermee aan de slag, ieder op zijn/haar niveau met veel persoonlijke inbreng en diversiteit. Vervolgens is het team van Zelfkleuren.nl onder leiding van Veerle Nauta aan de slag gegaan om de enorme berg gekleurde kaartjes op kleur te sorteren en te bevestigen op het speciaal gebouwde houten paneel van 2 meter breed en 3 meter hoog, met een raster ter grootte van de kaartjes.

Bijzonder meesterwerk
Het resultaat van deze samenwerking is een Gilbert meesterwerk in zijn meest kleurrijke vorm door de zorgvuldige rangschikking van de bijna 2500 vrolijke kleurkaartjes. Alle leerlingen ontvangen een kaart met daarop een foto van dit portret als dank voor hun bijdrage aan dit project.

Gilbert logeert van 5 april tot 3 mei in de Cultuurfabriek in Veenendaal waar het mozaïek portret voor iedereen gratis tentoongesteld wordt in het restaurantgedeelte op de begane grond. Na 3 mei zal het portret nog meer locaties aandoen. Op de speciale Gilbert pagina op zelfkleuren.nl of onze social media Facebook (zelfkleuren.nl) of Instagram (zelfkleuren_nl) kunt u het project volgen welke reis Gilbert gaat maken na zijn verblijf in de Cultuurfabriek.