Presentatie boekje over ontstaan Veenendaal

Presentatie boekje over ontstaan Veenendaal

Op 18 maart, tijdens het ‘Broodje Geschiedenis’, presenteert de stichting die het Gilbertjaar in Veenendaal organiseert een boekje waarin wordt verteld over de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal. Iedereen is welkom bij deze lunchbijeenkomst in het gemeentehuis en alle deelnemers krijgen een gratis exemplaar mee naar huis. In het stadhuis, de Cultuurfabriek en andere locaties kunnen Veendalers na 18 maart ook hun eigen brochure ophalen.

Grote belangstelling
De ‘Broodje Geschiedenis’ bijeenkomst vindt vanwege de grote verwachte belangstelling eenmalig plaats in de raadszaal van het Gemeentehuis. Aanmelden is niet nodig. Iedereen kan zijn eigen lunch meenemen en tijdens de presentatie rustig opeten, want de bijeenkomst duurt van 12.30 tot 13 uur. Ook Saskia Koppert, voorzitter van de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal is van de partij: “Na jaren van onduidelijkheid en verschil van inzicht tussen geschiedkundigen is veel tijd en energie gestoken in het – voor eens en voor altijd? – uitzoeken van de ontstaansgeschiedenis van wat ooit “het Venetië van de Gelderse Vallei” werd genoemd.” Hiervoor zijn onder leiding van Jaap Pilon verschillende relevante archieven en andere bronnen bestudeerd. Dat de afgraving van veen bij de ontwikkeling van Veenendaal een grote rol gespeeld heeft is duidelijk. Wat niet geheel duidelijk was, is de rol die Gilbert van Schoonbeke daarin heeft gespeeld. Daar is nu verandering in gebracht.

Eigenwijs
Koppert vertelt: “Gilbert was een zeer ondernemende persoon die in zijn korte tijd van leven (hij werd slechts 37 jaar oud) meer heeft bereikt dan velen van ons bij elkaar. Dit feit in combinatie met de belangrijke rol die hij in de omgeving van Veenendaal heeft gespeeld in de 16e eeuw, heeft de stichting willen aangrijpen om als Veenendaal ons voordeel mee te doen. De eigenschappen die wij Gilbert toedichten op basis van wat van hem bekend is zijn herkenbaar voor veel Veenendalers door de jaren heen: ondernemend, eigenwijs, samenwerkend en buiten kaders denkend. Wij hopen dat Veenendalers na het lezen van het boekje niet alleen meer weten van de geschiedenis van hun plaats, maar ook een beetje trotser zijn geworden op ons mooie Veenendaal.”

Antwerpen
Inmiddels is ook in Antwerpen het Gilbertjaar feestelijk van start gegaan. De burgemeester van Antwerpen heeft hiertoe een speciale website geopend op www.antwerpen.be/vanschoonbeke. Er wordt onder meer bier uit Veenendaal in Antwerpen verkocht en Stef Bos treedt op tijdens het concert “Antwerpen groet Veenendaal”.