• Stadsglossy Veens. mediapartner Gilbertjaar 2019!
  • rsz-1c1a9541
  • rsz-1c1a9546
  • rsz-1c1a9611
  • rsz-11c1a9426

Stadsglossy Veens. mediapartner Gilbertjaar 2019!

Veens., de stadsglossy van Veenendaal, is officieel toegetreden als mediapartner van het Gilbertjaar 2019. In dat jaar wordt zowel in Antwerpen als in Veenendaal gevierd, dat Gilbert van Schoonbeke 500 jaar geleden is geboren. Veens. zal via haar online platform en de stadsglossy Veenendalers informeren over de activiteiten die in het kader van het Gilbertjaar worden uitgevoerd.

Online
Moniek Smits is verantwoordelijk voor de stadsglossy, maar ook voor www.veens-nieuws.nl. Ze zet graag haar schouders onder het Gilbertjaar: “Als je magazine Veens. heet, wil je natuurlijk graag meewerken aan de trots op je stad. Krachten bundelen en ondernemerschap zijn onderdeel van het genenmateriaal van Veenendaal en daar is dit volgens mij een mooi voorbeeld van.” En daadkracht ook, zo blijkt, want de stadglossy die begin juli is verspreid staat al bol van de Gilbertverhalen: van Gilbert van Gent tot de presentatie van het Gilberthorloge door juwelier van Manen.

Ook in de volgende stadsglossy, verspreid in een oplage van 31.500, zullen volop artikelen in het kader van het Gilbertjaar verschijnen. Daarnaast worden de bijbehorende website en sociale media ingezet en is er een verbinding gemaakt met de website www.Gilbertjaar2019.nl.

500 jaar
Saskia Koppert, voorzitter van de stichting Gilbertjaar legt graag uit waarom in 2019 de 500e geboortedag van Gilbert van Schoonbeke gevierd wordt: “Voor de wederopbouw van Antwerpen had Gilbert destijds turf nodig. Het verhaal gaat dat Gilbert daarvoor door zijn vriend Karel V naar de Gelderse Vallei werd verwezen. En turfwinning was een belangrijke reden voor arbeiders om neer te strijken op de plek waar later Veenendaal ontstond. Of Gilbert van Schoonbeke ooit zelf in Veenendaal is geweest, zoeken we in het kader van het Gilbertjaar zeker uit, maar is niet van doorslaggevend belang. Wel van belang zijn de karakteristieken van Gilbert die aansluiten bij het DNA van Veenendaal. Het is een prachtige figuur om een gedenkjaar op te baseren.”

Vooruitblik
Roeland Tameling is aangesteld als coördinator van het Gilbertjaar en nodigt Veenendalers van harte uit om aan te haken: “Iedereen kan meedoen, op de website staat al de nodige inspiratie en waar nodig overleg ik graag over de mogelijkheden. Bel me maar op 06-17453490. Of kom eens langs bij het Gilbert Café, dat we op donderdagavond 16 augustus in Spectrum Veenendaal houden. Dan presenteren we ook Gilberts Plan de Campagne. Even aanmelden via www.gilbertcafe.nl is dan wel fijn.”