Uitnodiging Broodje Geschiedenis: het ware verhaal van Gilbert

Uitnodiging Broodje Geschiedenis: het ware verhaal van Gilbert

Tijdens het Broodje Geschiedenis op maandag 18 maart, onder lunchtijd in het Gemeentehuis van Veenendaal, wordt het eerste exemplaar van een nieuw historisch boekwerkje over het ontstaan van Veenendaal gepresenteerd. We willen u als ondersteuner van het Gilbertjaar van harte uitnodigen bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Na jaren van onduidelijkheid en verschil van inzicht tussen geschiedkundigen is veel tijd en energie gestoken in het – voor eens en voor altijd? – uitzoeken van de ontstaansgeschiedenis van wat ooit “het Venetië van de Gelderse Vallei” werd genoemd. Hiervoor zijn onder leiding van Jaap Pilon verschillende relevante archieven en andere bronnen bestudeerd. Dat de afgraving van veen bij de ontwikkeling van Veenendaal een grote rol gespeeld heeft is duidelijk. Wat niet geheel duidelijk was, is de rol die Gilbert van Schoonbeke daarin heeft gespeeld.

Gilbert was een zeer ondernemende persoon die in zijn korte tijd van leven (hij werd slechts 37 jaar oud) meer heeft bereikt dan velen van ons bij elkaar. Dit feit in combinatie met de belangrijke rol die hij in de omgeving van Veenendaal heeft gespeeld in de 16e eeuw heeft de stichting willen aangrijpen om als Veenendaal ons voordeel mee te doen. De eigenschappen die wij Gilbert toedichten op basis van wat van hem bekend is zijn herkenbaar voor veel Veenendalers door de jaren heen: ondernemend, eigenwijs, samenwerkend en buiten kaders denkend.

Dit onderzoek wordt daarom niet voor niets in 2019, het ‘Gilbertjaar’ , uitgegeven. Bij het vieren van het Gilbertjaar hoort ‘het ware verhaal’ over de hoofdpersoon Gilbert. Wij hopen dat de lezers van het boekje niet alleen meer te weten komen van de geschiedenis van ‘onze’ plaats, maar ook een beetje trotser worden op het mooie Veenendaal.

Als u via info@gilbertjaar2019.nl laat weten dat u gebruik maakt van onze uitnodiging zorgen wij ervoor dat er een lunchpakketje voor u klaar ligt de 18e. Ik verheug me erop u dan om 12.00 uur te ontmoeten.

Namens het bestuur van de Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal,
Saskia Koppert-Lucassen

www.gilbertjaar2019.nl