Uniek Veenendaals horloge voor de échte Veenendaler

Uniek Veenendaals horloge voor de échte Veenendaler

Lang geleden, in 1549, toog de Vlaming Gilbert van Schoonbeke van Antwerpen naar de Lage Landen om turf te halen. De zakenman had de leiding over de bouw en uitbreiding van de Belgische stad, en was op zoek naar brandstof om die groei te kunnen realiseren.

Die brandstof vond hij in turf, die langs het riviertje de Grift werd gestoken. Jarenlang werd tonnen aan turf getransporteerd van Veenendaal naar Antwerpen. Hiermee heeft Gilbert van Schoonbeke een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het dorp Veenendaal.

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. Om dit te vieren viert Veenendaal volgend jaar het Gilbertjaar. Iedere inwoner kan dat jaar laten zien een beetje Gilbert te zijn en bij te dragen aan de ontwikkeling van Veenendaal, op welke manier dan ook.

Horlogerie Van Manen, die met de klokkentoren, pakt het Gilbertjaar aan om een bijzonder Veenendaals product op de markt te brengen: een MeisterSinger City Edition Veenendaal. Samen met het luxe horlogemerk MeisterSinger heeft Van Manen een speciaal Veenendaalhorloge ontworpen. Op de achterkant van het klokje staan enkele herkenbare Veenendaalse gebouwen gegraveerd, waaronder de klokkentoren op het Zwaaiplein.

Het Veenendaalhorloge heeft een mechanisch uurwerk, dat betekent dat het zichzelf opwindt met de bewegingen van de pols. Het heeft een ontspiegeld, bol saffierglas, waarbij krassen bijna geen kans krijgen. Bijzonder aan het merk MeisterSinger is dat de horloges slechts één wijzer hebben, die je op een andere manier laten klokkijken en een andere tijdsbeleving geven dan bij een gewone klok.