Veelzijdig en kleurrijk programma Week van de Landverhuizers

Veelzijdig en kleurrijk programma Week van de Landverhuizers

Veenendalers van alle culturen aan elkaar verbinden en met elkaar laten ontmoeten. Dat is éen van de doelen van de Stichting Gilbert van Schoonbeke. In dat kader is ook het idee ontstaan voor een multiculturele week met festiviteiten. Nadia Aliyat, al jaren een actieve inwoner van Veenendaal, voelde zich hierbij gelijk als een vis in het water en wilde hier maar al te graag vorm en inhoud aan geven. Een droom die niet slechts bij een idee bleef.

De afgelopen maanden is achter de schermen met veel plezier en enthousiasme gewerkt aan een veelzijdig en uiteenlopend programma dat geheel in het teken staat van ontmoeten en verbinden. Van 30 juni tot en met 6 juli moet het gaan gebeuren: de Week van de Landverhuizers. Een ode aan het multiculturele Veenendaal van nu.

Nadia glundert als ze het erover heeft. Hoewel het project haar het nodige bloed, zweet en tranen heeft gekost, kan ze niet wachten tot het eind juni eindelijk zo ver is. Een hele week met activiteiten die allemaal in het teken staan van de diversiteit van Veenendaal. ‘Wist je dat Veenendaal maar liefst 110 nationaliteiten kent en groot is gebracht door de inzet van vele landverhuizers?’ Nadia kan het niet genoeg benadrukken. Veenendaal is een veelzijdige en kleurrijke gemeente. Dat verdient dus ook een kleurrijk feest.

En een feest, dat gaat het zeker worden. Op (koop)zondag 30 juni wordt de week spectaculair geopend op het Kees Stipplein met onder andere een kleurrijke modeshow, djembé workshop, een demonstratie tango dansen en natuurlijk allerlei heerlijke hapjes. ‘De opening wordt letterlijk een voorproefje van wat er de rest van de week allemaal gebeurt.’

Zo kunnen kookliefhebbers zich voor dinsdag 2 juli opgeven voor een workshop koken met de tajine. Bakwonders kunnen zich voor diezelfde avond inschrijven voor ‘Heel Veenendaal Bakt’ en meedingen naar de titel ‘De Beste Thuisbakker van Veenendaal’. Op woensdag 3 juli zal een pop-up buurtmuseum verrijzen op het plein bij het Jan Roeckplantsoen (dat voor de gelegenheid zal worden omgedoopt tot Gilbertplein). Ook kunnen mensen gratis kaarten reserveren voor de avond ‘Film en Sterke Vrouwen’ (3 juli), zal er een theatervoorstelling en dialoog plaatsvinden onder de naam ‘Wij Veenendaal’ (4 juli), en komt op het stadsstrand het bijzondere vertelfestival ‘Veense verhalen van ver en dichtbij’ (5 juli).

Maar de twee hoogtepunten vinden plaats aan het begin en het einde van de week, aldus Nadia. ‘Op maandag 1 juli wordt in samenwerking met Veenendaal 4Fair, de Veense horeca en verschillende cateraars en kookclubs ‘Gilbert’s Gulle Tafel’ georganiseerd. De langste dinertafel van Veenendaal, die geheel in het teken staat van samen eten, ontmoeten en in gesprek gaan.’ En dan natuurlijk de Oosterse Wereld Souk. Dé afsluiting op zaterdag 6 juli waarbij het stadsstrand voor één dag wordt omgetoverd tot een bruisende bazaar, restaurant, podium, theehuis en multicultureel centrum voor alle leeftijden. ‘Naar die afsluiting kijk ik al een jaar lang uit!’

Maar voor het zover is, moet Nadia eerst nog hard aan de slag om alle laatste puntjes op de i zetten. ‘En’, zo benadrukte ze, ‘ik hoop uiteraard dat met mij ook de rest van Veenendaal deel gaat uitmaken van de Week van de Landverhuizers.’ Van deelnemen aan de modeshow tot een museumstuk inleveren voor het Buurtmuseum. ‘Deze week is voor Veenendaal. En Veenendaal? Dat zijn wij allemaal!’

De Week van de Landverhuizers vindt plaats van zondag 30 juni t/m zaterdag 6 juli. Meer informatie, deelnemen of je aanmelden voor één van de activiteiten? Kijk op www.gilbertjaar2019.nl/landverhuizers of op de Facebookpagina De Week van de Landverhuizers.