Eet jij wel genoeg?

Eet jij wel genoeg?

Als je bij voedingscoach Joyce van Assen op de weegschaal hebt gestaan, krijg je een bonnetje mee naar huis. Van dat bonnetje kun je van alles aflezen. Je gewicht is opgedeeld in spier-, bot- en vetmassa en ook lichaamsvocht. En, je treft er ook je BMR. 

Je BMR is je Basaal Metabolisme in Rust. Dat geeft het aantal kilocalorieën aan dat je verbrandt in… jawel, rust. Deze kilocalorieën zijn nodig om je lijf te laten doen wat het moet doen. En dat is nog zonder sport, of andere beweging meegerekend.

Dat betekent, in Monieks geval, dat zij minimaal 1600 kilocalorieën moet binnen krijgen, en dan valt ze af, want er is nog niets van beweging of sport meegerekend. Alleen heeft Moniek er moeite mee om genoeg calorieën binnen te krijgen, blijkt al snel. Joyce legt uit dat, net als te veel calorieën, er ook zoiets bestaat als te weinig calorieën. ‘Koolhydraten zijn je voornaamste brandstof, eiwitten zijn de bouwstof van je weefsels en je hebt vetten nodig voor de aanmaak van onder andere je hormonen en cellen. Kortom als je niet genoeg eet, kan je lichaam ook niet herstellen.’ Het voedingsdagboek, waar we het de vorige keer over hadden, is voor ons ideaal om te zien of we genoeg juiste voedingsstoffen binnenkrijgen!