Hoe Jannie fit blijft? Nou, zo!

Hoe Jannie fit blijft? Nou, zo!

Bewegen is gezond voor jong en oud. En sporten is een goede gewoonte die je jezelf niet vroeg genoeg kunt aanleren. Kijk maar naar Jannie. Ze is 88 jaar en gaat al vijftig jaar elke week naar gym. En ze doet ook aan fitness. Een opgewekte, Veens powervrouw.

‘Een buurvrouw vroeg mij begin jaren 70 of ik met haar mee wilde naar gym. Onze jongste was vier en ging naar school. Ik had dus weer wat meer tijd voor mezelf en gymmen vond ik wel leuk’, zegt Jannie die samen met haar DEOS-vriendin Anneke (75) uitlegt waarom bewegen voor hun zo belangrijk is. Voor de foto hebben de dames hun sportkleren aangetrokken. Die lagen vanwege de coronalockdowns al een poosje ongebruikt in de kast.

Fietsen
‘Heel jammer dat we de laatste tijd amper konden sporten’, vindt Jannie. ‘Ik geloof namelijk dat een goede conditie belangrijk is voor lichaam en geest. Sinds de sportzalen en de fitness gesloten zijn, ben ik vaker gaan fietsen. Ook gezond, maar toch anders dan gymmen.’ In welk opzicht is gymmen anders dan fietsen, Jannie? ‘Nou, bij DEOS spreek ik nog eens iemand! Als ik in m’n eentje ga fietsen, binnen op de hometrainer of lekker buiten, gebeurt dat niet.’

Lief en leed
Ook Anneke mist de lessen in het gymzaaltje aan de Langelaar: ‘Bij gym wordt heel wat af gepraat. We trekken al jaren met elkaar op en delen lief en leed. We zijn heel hecht. Dat sociale, mentale aspect van sporten is misschien wel net zo belangrijk als het lichamelijke. Voor jong en oud, denk ik.’ En dan, met een lach: ‘Gymmen is voor ons echt een avondje uit, hè!’ Jannie knikt instemmend.

Voorbeeld
De dames krijgen les van Trude. Zij vindt Jannie en Anneke een prachtig voorbeeld voor andere Veense ouderen én jongeren. ‘Heel wijs om op deze manier te investeren in een goede gezondheid! Recreatief turnen is een prima manier om de conditie op peil te houden en te verbeteren. Sporten geeft energie, balans, sterkere botten én uithoudingsvermogen. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken, toch?’

Benieuwd naar het lesaanbod van DEOS?
Kijk op www.deosgym.nl