Voedingscoach Joyce recenseert: Adem in, adem uit

Voedingscoach Joyce recenseert: Adem in, adem uit

Recepten-, lifestyle- en voedingsboeken komen als paddestoelen uit de grond geschoten. Het zijn er zoveel, dat het steeds lastiger wordt om de juiste weg te vinden tussen ongefundeerde meningen, voedingshypes en te onderscheiden wat wél bewezen gezond is.

Joyce van Assen van New You, Food & Coaching houdt zich graag bezig met voeding. Zo puilt haar boekenkast uit van het gezonde leesvoer. Speciaal voor Veens. recenseert ze een aantal van deze gezonde boeken. Deze keer: Adem in, adem uit.

Mijn eerste indruk: ‘Ademen: dat doen we toch allemaal al gewoon?’ Met die instelling ging ik het lezen. Het eerste deel van het boek is vanuit de ervaring van de schrijver geschreven. Vervolgens wordt dat toegepast in de praktijk. Het boek toont aan dat je, als je bezig bent met je ademhaling, uit een drukke situatie gaat en meer bij jezelf komt.

Ik merk bij alles wat ik doe dat mensen heel veel stress hebben. De oefeningen uit het boek zijn heel praktisch. Het hoeft geen drie uur te duren, je kunt het gewoon thuis, in de auto of op je werk doen. Zo kom je beter in contact met je lichaam op een toegankelijke, dynamische manier. Voor iedereen die veel stress ervaart is het zeker de moeite waard om te proberen. Stress werkt ziektes in de hand, zoals cholesterolklachten en een te hoge bloeddruk. Er is ook niet voor niets een burn-outepidemie. We zijn niet meer gewend om naar ons lichaam te luisteren.

Dit boek is, hoewel de moeite waard, wel pittig om door te komen. Het lezen is één ding, het begrijpen het tweede en het kunnen uitvoeren het derde ding. Al in het begin van het boek wordt er verwezen naar oefeningen verderop in het boek, waardoor het niet heel vlot leest.

Na het boek gelezen te hebben is mijn kijk op de titel ook veranderd. Ja, ademen doen we allemaal. Maar: soms vergeten we dát we ademen en dat het goed is je daarvan bewust te zijn en erbij stil te staan voor de hardnodige rust in deze hectische tijden.

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl