Voedingscoach Joyce recenseert: Het Pioppi dieet

Voedingscoach Joyce recenseert: Het Pioppi dieet

Recepten-, lifestyle- en voedingsboeken komen als paddestoelen uit de grond geschoten. Het zijn er zoveel, dat het steeds lastiger wordt om de juiste weg te vinden tussen ongefundeerde meningen, voedingshypes en te onderscheiden wat wél bewezen gezond is.

Joyce van Assen van New You, Food & Coaching houdt zich graag bezig met voeding. Zo puilt haar boekenkast uit van het gezonde leesvoer. Speciaal voor Veens. recenseert ze een aantal van deze gezonde boeken. Deze keer: Het Pioppi dieet. 

Het Pioppi dieet
De afbeelding op de voorkant van het boek maakt mij ontzettend blij. Veggies! Heel veel gezonde veggies! Wat ik minder vind, is een “lifestyleplan in 21 dagen”. In 21 dagen lukt het niemand om een lifestyleswitch te maken. Je hebt minimaal zes maanden nodig voor echte veranderingen, omdat er ook zoveel valkuilen zijn en momenten van verleiding die je in die 21 dagen niet tegenkomt.

Het boek bestaat uit meerdere delen. Daarbij is het eerste deel de theorie, het tweede deel gaat over wat hoe jouw lifestyleplan in 21 dagen eruit komt te zien en wat de dagelijkse bewegingsoefeningen zijn. Dat laatste vind ik tof, dat ze de beweging meenemen! Het derde en laatste deel bestaat uit recepten. De oorsprong van het Pioppi-dieet vind ik ook erg interessant: het komt van het Italiaanse plaatsje Pioppi waar mensen lang en gezond leven, maar ook niet bang zijn voor een wijntje op z’n tijd. Hoe kan het ook anders in Italië!

Het boek noemt belangrijke punten, het gaat over het mijden van bewerkte voeding en toegevoegde suikers, over genoeg noten eten (verzadigd vet), groentes, fruit en ook wat stress met je lichaam doet. Ook komt er een stukje over vasten in voor. Vasten vind ik goed, maar er zitten wel gevaren in als je dat helemaal zelf, zonder de hulp van bijvoorbeeld een diëtist of voedingscoach, doet.

Veel mag, maar wel met mate. Daar sta ik helemaal achter. Wat ik wel jammer vind, is dat er meerdere boeken zijn die deze hoofdlijn bevatten. Het is geen baanbrekende nieuwe informatie. Desondanks neemt dat niet weg dat het een interessant boek is voor mensen die nu niets met voeding doen. En: er staan lekkere recepten in die wat betreft de bereiding toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld Griekse yoghurt met bessen, noten en zaden voor twee personen. De noten en zaden doe je even op de bakplaat, rooster je, en klaar! Je hoeft nergens drie uur voor in de keuken te staan. Alleen door het type ingrediënten kun je wel bovengemiddeld veel tijd kwijt zijn in de zoektocht naar  bijvoorbeeld “ongerookte doorregen bacon”. Zet gewoon “bakbacon” neer, dat maakt het voor iedereen makkelijker.

 

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl