Ballonvaart over magisch Bagan

Ballonvaart over magisch Bagan

Bagan is het grootste boeddhistische tempelgebied ter wereld. Eeuwen geleden was Bagan de hoofdstad van Myanmar en werden er duizenden pagodes gebouwd om boeddha te eren. Hoe rijker je was, hoe groter de pagode die je bouwde.  Vandaag de dag versieren de duizenden pagodes nog steeds het steppe-achtige landschap, en is Bagan één van de mooiste plekken van heel Azië.

In Bagan lijkt de tijd stil te blijven staan. Wegen zijn er nauwelijks: stoffige zandweggetjes slingeren langs de oranjebruine bouwwerken en ruïnes. Af en toe komen we een boer tegen die op pad is met zijn kudde koeien, maar het grootste deel van de tijd zijn we hier helemaal alleen. Bagan is magisch en er zijn weinige plekken die deze droombestemming overtreffen.

Bagan ontdek je het gemakkelijkst per elektrische scooter. Zo kun je urenlang langs tempels crossen en met open mond van verbazing genieten van de onwerkelijkeuitzichten. Er lijkt geen einde aan te komen. Waar je ook kijkt, overal steken toppen van de tempels boven de bomen uit. Je kunt je voorstellen hoe mooi het is om hier de gouden zon te zien zakken.

Maar wat nog een tikkeltje beter is, is een ballonvaart over Bagan. Omdat ik dit niet wil missen, besluit ik dat dit het perfecte verjaardagscadeau is dat ik Mark cadeau kan doen. We vergeten maar even dat ik vliegangst heb en hij hoogtevrees. Stijf van de zenuwen stappen we in de mand en kijk ik naar de immense ballon die wordt klaargemaakt voor de vlucht. Die zenuwen verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra we geruisloos over dit sprookje zweven. Vanuit de lucht zie je pas echt hoe onwerkelijk groot en bloedmooi Bagan is. Wil je iets unieks meemaken? Dan weet je nu wat je te doen staat.