Barbara op zoek naar geluk

Barbara op zoek naar geluk

‘Clapp along if you feel like happiness is the truth’. Iedereen streeft ernaar, maar lang niet iedereen is het: gelukkig. Wat is geluk? Wat maakt een mens gelukkig? En, hoe gelukkig ben je, op een schaal van 1-10? 

Die vraag werd als eerste gesteld tijdens het theatercollege ‘Op zoek naar geluk’ waar ik als gelukzoekende bij aanwezig was. Nederlanders scoren gemiddeld een 7,6. Portugezen scoren slechts een 5,8. En dat terwijl driekwart van de zaal aangaf het liefst in Portugal te willen wonen. Een warm klimaat is dus niet gelukmakend. Wat wel?

Het team ‘geluksmakers’ bestaat uit een filosoof, een yogi, een heuse geluksprofessor en een tv-presentator. We krijgen de opdracht om op een briefje schrijven wat ons gelukkig maakt. Ik wist het wel, maar schreef het niet op uit angst dat de mijne zou worden voorgelezen. Angst! Angst is de tegenhanger van geluk, legt de yogi uit. ‘Angst houdt geluk tegen en het is maar net welke van de twee uitersten je het meest voedt’.

Angelina (52) heeft daar geen last van. De zaal gniffelt zachtjes als ze het podium opkomt in een opvallend rood met zwart gestipte jurk en bijpassende tas. Angelina: ‘Ik was op zoek naar een jurk en keek rond in een winkel waar ze alleen rock & roll jurken verkopen. Toen ik uit de paskamer kwam zag ik het verraste gezicht van mijn man. Hij vertelde dat hij niet zozeer de jurk zo mooi vond, maar mijn stralende gezicht. Ik kocht gelijk drie jurken. Dit past bij mij, ik kan nu zijn wie ik ben en dat geeft me zoveel geluk’. Een luid applaus van het publiek volgt.

Is dat het geheim van geluk? Kunnen zijn wie je echt bent? De geluksprofessor beaamt dat. ‘Je moet een keer tevreden zijn. Juist de zoektocht naar ultiem geluk maakt ongelukkig. Want: je moet altijd iets hebben om naar uit te kijken. De euforie van die mooie nieuwe auto gaat voorbij. Wat is je volgende doel?’ Mijn hoofd tolt. Gelukkig is het tijd voor groepsyoga want: yoga biedt toegang naar het geluk in jezelf. Aha! De yogi legt een oefening uit om ‘natural high’ te worden. Als we dit 3x per dag doen, verandert ons leven. Vanuit de bidhouding moeten we onze handen langzaam bewegen en daarop focussen terwijl de yogi op een soort koperen pan een interessant deuntje tingelt. Ik zit in de flow en word zowaar rustig. Een mooie afsluiting.

Na het college nip ik samen met dé vriend aan een glaasje port. Een intens geluksgevoel borrelt op en doet me denken aan de laatste woorden van de filosoof: ‘Vroeg of laat komt geluk bij ieder van ons aan de deur. Je moet alleen wel open willen doen’.