Berrie ziet sterren

Berrie ziet sterren

Berrie Bovenschen kijkt graag naar boven, op zoek naar mooie en bijzondere objecten, zoals Galaxy’s, nevels, bolhopen en planeten.

Op de vraag of er buitenaards leven mogelijk is, is hij kort: ‘Het gaat er niet om, óf het er is, maar wáár het is. En dan moet je denken aan leven in welke vorm dan ook. Wist je trouwens dat we binnenkort in botsing komen met de Andromeda-galaxy? Nou ja binnenkort, over 4 miljard jaar. Maar het gaat gebeuren, ooit.’

Wat fascineert je zo?
Boven ons is alles één groot mysterie. Alle natuurkundewetten die we hier op aarde hebben geleerd, gelden in het heelal niet. Alles is daar extreem en voor ons mens onbegrijpelijk. En als je naar de hemel kijkt, kijk je eigenlijk terug in de tijd. Het licht wat je dáár ziet, doet er duizenden of zelfs miljoenen en miljarden lichtjaren over om hier te komen. 1 lichtjaar is de afstand die het licht in 1 jaar aflegt.

Dat zijn nogal aannames Berrie, geloof je in God?
Ja, ik ben gelovig. Ik denk dat je het scheppingsverhaal veel ruimer kunt opvatten dan hoe het in Genesis is opgeschreven. De aarde heeft er bijvoorbeeld vele miljoenen jaren over gedaan om zich te vormen. De maan is waarschijnlijk ook ontstaan uit de aarde. God heeft daar ook een hand in gehad. Onze zon is een ster, naar schatting zijn er miljarden van zulke sterren in onze eigen melkweg met velen een eigen zonnestelsel. Dat kun je toch allemaal niet bevatten? Net zoals het geloof soms ook je pet te boven gaat...

Wat kan je een startende sterrenkijker adviseren?
Koop een instapmodel telescoop, dan kun je al de ringen van Saturnus zien. Die planeet -niet de ringen- is trouwens ook met het blote oog te zien laat in de avond aan de hemel.

Wat wil je de lezers meegeven?
Kijk eens wat vaker in het donker naar boven, liggend met een verrekijker. Het is daar zo ontzettend mooi. Of kom eens langs bij de Sterrenwacht in Amersfoort. Ik geef daar kijkavonden. Ook bijzonder leuk voor kinderen!

www.sterrenwacht-mn.nl