Bij Mincke op de zorgboerderij

Bij Mincke op de zorgboerderij

Mincke van Schuppen droomde er als klein kind van om pottenbakker te worden, maar het leven liep anders. 11 jaar geleden verruilde ze haar baan in de zorg voor een prachtige boerderij aan de rand van Veenendaal: De Oordhoeve. 

Samen met haar partner Roel, hun drie kinderen en wekelijks 25 deelnemers en 2 vrijwilligers verzor-gen ze o.a. de vele dieren op de zorgboerderij. En de jeugddroom van Mincke? Die is inmiddels toch uitgekomen.

Hoe kwam dat?
Een aantal jaar geleden maakten we kennis met een bijzonder intelligente meneer. Hij kampte met vroegtijdige dementie en vertrouwde niet meer op zijn vaardigheden. Een vriendin van hem kwam langs met een pottenbakkers draaischijf die ze niet meer gebruikte en schonk die aan ons. Op dat moment wist ik dat ik er iets mee moest gaan doen. Inmiddels heb ik de Nederlandse Keramiek oplei-ding afgerond en ben ik een echte ‘keramist’.

Wat heb je precies met klei?
Dat is eigenlijk heel apart want klei en ik zijn tegengesteld. Om met klei te kunnen werken heb je ei-genschappen nodig die ik van nature niet bezit, zoals orde, rust en geduld. Toch heb ik de draaischijf nodig om mezelf op te laden en mijn hoofd leeg te maken. Ik word er rustig van. Tijdens de drukke baan in de zorg, had ik die rust niet, ik wilde teveel. Hier op de boerderij vind ik die rust wel.

Drie dagen per week is de boerderij een zorgboerderij. Hoe zijn jullie hiertoe gekomen?
Roel en ik hadden een idee: ons leven delen met mensen die daar behoefte aan hebben. Om ze een veilige plek te geven. We denken verder dan hokjes. Ik pas niet in een hokje, zoveel mensen niet. Op onze boerderij plaatsen we niemand in hokjes, maar gaan we onderzoeken wat voor aanpak wel bij iemand past.

Hoe doen jullie dat?
Iedereen heeft wel ergens talent voor, dus gaan we op zoek naar wat mensen leuk vinden en waar ze goed in zijn. We zetten ze hiermee terug in hun eigen kracht. En dat werkt.

Elke vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur is het winkeltje van de zorgboerderij geopend.